Верещук: Допомогу ВПО помилково отримують майже 180 тисяч людей

Верещук: Допомогу ВПО помилково отримують майже 180 тисяч людей

Віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що допомогу ВПО помилково отримують майже 180 тис. людей.

Про це вона повідомила в ефірі національного телемарафону "Єдині новини". За її словами, в Україні наразі 2,6 млн людей отримують допомогу для внутрішньо переміщених осіб.

"На сьогодні 2 600 000 людей щомісяця отримують допомогу. Минулого року це було 53 млрд грн, цього року ... видатки становитимуть 72 млрд грн", - розповіла Верещук.

Вона також наголосила на необхідності "навести лад і усправедливити" такі виплати. Адже за результатами верифікації, майже 180 тис. громадян помилково отримують виплати як внутрішньо переміщені особи. 

З 1 вересня частина ВПО вже не будуть отримувати кошти від держави. Це, зокрема, ті, хто не має офіційного статусу ВПО, особи, які перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин або повернулися до постійного місця проживання. Крім того, не буде виплат тим, хто нещодавно зробив дорогі покупки, наприклад, придбав новий автомобіль, будинок або квартиру.

Також виявилося, що майже 10 тис. осіб значаться в реєстрах РАЦСу як померлі. Проте на них і далі отримують виплати. Було зафіксовано майже 60 тис. випадків, коли двоє членів сім'ї, наприклад і батько, і мати, подали на виплати для одних й тих самих дітей.

"Усі ці помилки будуть виправлені", - зазначила міністерка.

Вона додала, що можливі різні ситуації. Тож комусь помилково можуть відключили виплати. У такому разі віцепрем'єр-міністр закликає звертатися на гарячу лінію за номером 15-48.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, третина бюджету України йде на виплати військовим, які становили майже 520 млрд гривень за сім місяців 2023 року. Вони є найбільшою статтею видатків загального фонду держбюджету.

Головне