В Україні запустили першу в світі відкриту базу даних іноземних компонентів у зброї

В Україні запустили першу в світі відкриту базу даних іноземних компонентів у зброї

Національного агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запускає першу в світі відкриту базу даних іноземних компонентів у зброї на порталі під назвою "Війна і санкції".

Про це повідомила пресслужба НАЗК у Telegram-каналі. Як зазначається, на порталі вже є більше 2 тис. компонентів, які використовуються росією та Іраном у різних ракетах, дронах, системах РЕБ та великій кількості іншого озброєння та військової техніки.

Голова НАЗК Олександр Новіков заявив, що тепер всі можуть зробити власний внесок у глобальну світову безпеку.

"Тисячі електронних компонентів, які мали б покращувати життя та служити розвитку, росія та Іран перетворюють на зброю для вбивств. Розкриття їхнього шляху від виробника до рук вбивць – масштабна задача для будь-якого державного органу. Але це під силу тисячам журналістів, розслідувачів, митників, банкірів, консультантів та багатьох інших, хто прагне справедливості та миру", - зазначив очільник НАЗК.

Така інформація, як вид озброєння, виробник та технічні характеристики, також присутня на порталі в даних про кожен компонент. Таким чином, наприклад, журналіст-розслідувач або зарубіжний посадовець, матиме змогу зібрати доказову базу та дослідити ланцюги постачання певного озброєння. Це допоможе притягнути співучасників війни до відповідальності.

У НАЗК висловили подяку Силам оборони, Збройним Силам, СБУ, ГУР, ССО, Національній поліції України, Національній Гвардії України та Державній прикордонній службі за те, що кожного дня вони ризикують своїм життям і захоплюють зразки ворожої зброї. Крім того, подякували представникам дослідницьких інститутів.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Національне агентство України з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло бельгійську компанію Fluxys у перелік міжнародних спонсорів війни.

Головне