В ООН заговорили про екзистенційну загрозу для українців

В ООН заговорили про екзистенційну загрозу для українців

Заступник генерального секретаря ООН Мирослав Єнча висловив стурбованість щодо "екзистенційної загрози для народу України" та наголосив на тому, що ескалація конфлікту в країні становить "пряму загрозу регіональній стабільності та міжнародній безпеці".

Про це повідомляється на сайті ООН.

Він відзначив, що повномасштабне вторгнення росії в Україну, яке почалося з порушенням Статуту ООН та міжнародного права, призводить до серйозних втрат для українського народу. Єнча осудив російські напади на міста України як "щоденну руйнівну практику", зокрема пошкодження енергетичної інфраструктури.

Також він зазначив, що кількість цивільних жертв у березні склала щонайменше 126 осіб, а кількість поранених - 478, що на 20% більше, ніж у попередньому місяці.

"Це неприпустимо. Напади на цивільних осіб та цивільну інфраструктуру заборонені міжнародним правом. Вони повинні припинитися негайно, і ми продовжуємо їх засуджувати, де б вони не траплялися", - відзначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Ізраїль виводить війська з Гази: які плани на нову операцію та чи можливе перемир'я

Посадовець додав, що атаки тривають "навіть на території російської федерації".

Єнча підкреслив, що ООН продовжує закликати росію надати доступ Управлінню Верховного комісара ООН з прав людини та незалежним спостерігачам до окупованих територій України.

Водночас директорка з операцій управління ООН з координації гуманітарних питань Едем Восорну заявила, що Україна стикається із "найбільш жорстокими атаками з моменту початку цієї війни".

За словами Восорну, десять мільйонів людей по всій країні втратили свої домівки, інформує ООН.

Більш як 14,6 мільйона людей - що становить приблизно 40% населення України - потребують гуманітарної допомоги, при цьому 56% з них - жінки та дівчата, підкреслила Восорну.

Як писав "Ми-Україна" раніше, СБУ викрила в’язня-агента ФСБ, який мав допомагати російським ДРГ на півночі.

Головне