Чому Ізраїль виводить війська з Гази: які плани на нову операцію та чи можливе перемир'я

Чому Ізраїль виводить війська з Гази: які плани на нову операцію та чи можливе перемир'я

7 квітня в Ізраїлі заявили, що скорочують присутність сухопутних військ у південній частині Сектора Гази. Війна вже триває півроку, а виведення більшості військових викликає питання щодо подальших дій та намірів Ізраїлю. Що про них відомо, розповідає "Ми – Україна".

Звідки йде армія оборони Ізраїлю?

Після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня минулого року, коли бойовики вбили близько 1200 осіб та більше 250 осіб захопили у заручники, 27 жовтня Ізраїль розпочав наземну військову операцію у Секторі Газа. Дві основні оголошені Ізраїлем цілі війни: знищення військового потенціалу ХАМАС та повернення додому заручників.

Перші тижні після початку наземної операції у Секторі відзначилися значним просуванням ЦАХАЛ на північ. Проте в середині листопада-2023 ізраїльські війська листівками попередили мешканців міста Хан-Юніс на півдні про те, що вони мають евакуюватися. Це був сигнал про початок операції в цьому напрямку і активну його реалізацію розпочали у перших числах грудня минулого року.

1 грудня 2023 року відбулася масована повітряна операція по Хан-Юнісу, а 3 грудня було оголошено про розширення наземних військових дій. Операція навколо цього південного міста тривала чотири місяці, і 7 квітня було оголошено, що свою місію ЦАХАЛ в регіоні реалізували.

"Усі дії були виконані в дуже вражаючий спосіб і, таким чином, ХАМАС перестав функціонувати як військова організація в усьому Секторі Гази", - заявив 7 квітня міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґалант.

Спочатку його слова сприйняли із подивом, бо лунали вони так, ніби в усьому Секторі ХАМАС розбитий. Тому знадобилося уточнення, що він мав на увазі бойовиків саме у Хан-Юнісі. Отже, не заважаючи на заяву про розбиття ХАМАС, неможна сказати, що одна з двох головних цілей війни досягнута – він продовжує функціонувати. Це підтвердив і керівник генштабу ЦАХАЛ Герці Га-Леві.

"Війна в Газі триває, і ми далекі від зупинки, - попередив він, - Високопосадовці ХАМАС все ще переховуються. Рано чи пізно ми до них дійдемо. Ми досягаємо прогресу, продовжуємо вбивати більше терористів і командирів та знищувати більше терористичної інфраструктури".

Але станом на 7 квітня, як пояснив Ґалант, задля підготовки до майбутніх місій ізраїльські сили вийшли з південної частини Гази. Як уточнюють в Інституті вивчення війни, йдеться про 98-му дивізію ЦАХАЛ та бригади та підрозділи, які діяли під її командуванням. На цьому напрямку лишається піхотна бригада "Нахаль", яка буде діяти для безпеки коридору Нецарім або автошляху 749, який розділяє Сектор на південну та північну частини (виділений на мапі червоним).

мапа_7_квітня.png (1.51 MB)

Враховуючи те, що у січні Ізраїль вивів більшу частину військ з північної частини Гази, нинішній вихід маневрених сухопутних військ з Півдня та контроль над коридором силами однієї бригади означає перехід до рейдової моделі ведення війни: періодичні заходи на територію для виконання окремих задач.

Генерал у відставці Ісраель Зів після заяви міністра оборони Ізраїлю песимістично відзначив, що Хан-Юніс повертається в руки ХАМАС, його контроль у Газі продовжується. За орієнтовними оцінками на піку наступу в Секторі було від 30 тис. до 40 тис. бійців ЦАХАЛ, хоча офіційно кількість не оголошували. Після виведення військ 7 квітня їх лишається кілька тисяч.

"Роль бригади "Нахаль" у забезпеченні розмежування між центральною та північною частинами Сектора Гази узгоджується з повним переходом ЦАХАЛ на рейдову модель, - зазначили в Інституті вивчення війни, - Ізраїльські військові кореспонденти повідомили, що Армія оборони Ізраїлю використовує цю дорогу (749, - авт.) для швидкого проведення рейдів у сектор Газа, як-от операція в госпіталі Аль-Шіфа, яку начальник штабу ЦАХАЛ назвав "великим досягненням", оскільки вона призвела до захоплення та смерті багатьох високопоставлених членів ХАМАС і бійців Палестинського ісламського джихаду".

Вихід з Хан-Юніса дозволяє повернутися туди цивільним палестинцям, які зараз переховуються у південному місті Рафах.

Чи буде нова операція?

Згідно із заявами прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, на початку війни в Секторі Гази діяли 24 батальйони ХАМАС і станом на зараз 18 із них роздроблені на менші осередки. Чотири ж батальйони ХАМАС лишаються цілісними та перебувають на півдні Гази у Рафаху. Також близько 1,4 млн палестинців перебралися туди під час війни. Ввижається, що там, можливо, ховаються лідери ХАМАС та знаходяться ізраїльські заручники.

У березні Нетаньягу заявив, що схвалив план заходу у місто. Після виведення військ з Півдня, сказав, що вже й дату призначив, проте її й не оголосив. Хоча у деталі свого рішення про вихід з Хан-Юнісу ізраїльське військове командування не заглиблювалося, є припущення, що це відбулося для того, аби цивільні палестинці могли туди мігрувати з Рафаху, що сприяло б операції у місті. І це можна вважати із пояснень ще з огляду на реакцію Заходу на намір Ізраїлю атакувати Рафах.

рафах.jpg (212 KB)

Рафах під час бомбардування 20 березня 2024 року

Президент США Джо Байден постійно казав, що підтримує Ізраїль, проте Рафах назвав червоною лінією, хоча це не стосується саме надання зброї.

"У багатьох розмовах ми чітко заявили, що будь-яка велика військова операція в Рафаху була б величезною помилкою, — сказала віцепрезидентка США Камала Гарріс, -Дозвольте мені сказати дещо: я вивчила карти. Тим людям нікуди подітися".

Із засудженням потенційної військової операції у місті виступив і президент Франції Емманюель Макрон. Він сказав, що будь-яке примусове переміщення палестинців з Рафаху, до якого може вдатися Ізраїль, буде ввижатися військовим злочином. Міністр стратегічного планування Ізраїлю Рон Дермер обговорював з представниками США план евакуації 1,4 млн палестинців у намети північніше Рафаху, проте схвалення цей план не мав.

Після виходу ЦАХАЛ з Хан-Юніса палестинці можуть самі переміститися на Північ, хоча Хан-Юніс сильно пошкоджений після чотирьох місяців боїв.

хан_юніс.jpg (407 KB)

Хан-Юніс після виведення військ

Проте вихід ізраїльських військ не означає, що припинено вогонь. Прем'єр-міністр Ізраїлю вказав на втрати ХАМАС та зауважив, що країна знаходиться за крок до перемоги. Але супротивник продовжує воювати, зокрема з Хан-Юнісі після виходу ізраїльських військ було випущено по Ізраїлю кілька ракет, і 129 ізраїльських заручників все ще у полоні.

"Я чітко дав зрозуміти міжнародній спільноті: без повернення викрадених не буде припинення вогню. Цього просто не станеться", - сказав Нетаньягу.

Про тимчасове припинення вогню як раз і йдуть перемовини.

Перемовини між ХАМАС та Ізраїлем: які вимоги сторін?

За пів року війни між двом сторонами конфлікту після тижнів переговорів за сприяння Єгипту, Катару та США, один раз вдалося досягти режиму припинення вогню, який тривав з 24 по 30 листопада 2023 року.

Перемовини у цьому форматі йдуть із різним рівнем інтенсивності, проте поки без результатів. 7 квітня розпочався черговий раунд у Каїрі за участі голови ЦРУ Вільяма Бернса і навіть із певним очікуваннями щодо дати оголошення перемир'я. Наче сторони продемонстрували більшу гнучкість та з 9 по 12 квітня про нього можуть вже сповістити. Але це лише попередні оптимістичні очікування.

"Угода встановлює шеститижневе припинення вогню в обмін на звільнення 40 ізраїльських заручників, утримуваних палестинськими ополченцями в Секторі Гази, - констатували в Інституті вивчення війни, - Ізраїль звільнить щонайменше 700 палестинських в'язнів в обмін на заручників. ХАМАС повинен надати посередникам список із 40 живих заручників, що, як повідомляється, стало каменем спотикання в переговорах, включаючи останні переговори 7 квітня. Повідомляється, що нова пропозиція закликає Ізраїль піти на додаткові поступки щодо повернення переміщених палестинських цивільних осіб до північної частини Сектора Гази".

Раніше Ізраїль пропонував поступове переміщення 60 тис. палестинців по 2 тис. осіб на день, проте цю пропозицію відхилив ХАМАС. Але від нього хочуть прискорення темпів.

Радник Білого дому з питань нацбезпеки Джон Кірбі сказав, що ХАМАС отримав пропозицію і її протягом кількох днів розглядатиме лідер руху Яхья Сінвар. 9 квітня цю пропозицію також має обговорювати ізраїльський уряд.

"Вперше після попередньої угоди ми досягли критичної точки в переговорах. Якщо це вдасться – велика кількість викрадених повернеться додому", - сказав міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац.

Але анонімні джерела вже кажуть, що у ХАМАС пропозицію вважають непримиренною та такою, яка не відповідає інтересам Палестини, зокрема тому, що там вимагають постійного припинення війни та повного виходу військ.

Саме на тлі критичної ситуації у перемовинах Нетаньягу і попередив про визначену дату атаки на Рафах, підвищуючи у такий спосіб ставки. І, незважаючи на виведення військ з Півдня та зміну тактики на рейдову, у генштабі ЦАХАЛ налаштовані, що конфлікт буде довгим. Тож ані останнє рішення про скорочення військ, ані перемовини не виглядає, як завершення війни.

"Ми досягли дуже значних успіхів у бойових діях у Газі, але цілей ще не досягнуто повністю: повернення всіх заручників додому, повернення всіх жителів Півночі та Півдня (які були переміщені через війну) до своїх домівок, убезпечення та демонтаж ХАМАС у всьому Секторі Гази в такий спосіб, щоб у Секторі Гази був уряд, який не є ХАМАС, - сказав Герці Га-Леві, - Як ми казали, деякі цілі займуть багато часу, і ми не відступимо, поки не досягнемо їх. Повернення заручників є важливим і терміновим, і його таймер відрізняється від таймера інших цілей".

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про другу річницю звільнення Київщини.

Головне