В ООН відкинули брехню росії щодо теракту в Оленівці

В ООН відкинули брехню росії щодо теракту в Оленівці

В ООН відкинули брехню росії щодо теракту в Оленівці. Пропагандисти заявляли, що це був нібито "український удар" по військовополоненим у колонії.

Відповідну заяву про фейк зробив Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк. Він розкритикував росію через перешкоджання незалежному розслідуванню щодо теракту.

Тюрк наголосив, що рф не надала достатніх запевнень щодо безпечного доступу представників ООН до місця трагедії. Країна-агресорка також не відповіла на запити Управління щодо доступу до тимчасово окупованих територій України.

"Хоча точні обставини інциденту в ніч з 28 на 29 липня 2022 року залишаються нез'ясованими, наявна інформація та наш аналіз дозволяють Управлінню зробити висновок, що він не був спричинений ракетою HIMARS", – зазначив Верховний комісар ООН з прав людини.

За його словами, наявна інформація не дозволяє поки встановити ані конкретне джерело вибуху, ані точний напрямок, з якого міг бути здійснений удар по колонії.

"Військовополонені перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Загибель або серйозні поранення військовополонених повинні супроводжуватися офіційним і ретельним розслідуванням з боку держави, що їх утримує", – додав Фолькер Тюрк.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Україна повернула тіла загиблих в теракті в Оленівці. Наразі проходить аналіз ДНК. За словами Лубінця, упродовж усього часу роботи місії ООН – п’яти місяців, він неодноразово намагався зустрітися з її учасниками.

Головне