В NASA заявили про рекордну температуру термосфери Землі за 20 років

В NASA заявили про рекордну температуру термосфери Землі за 20 років

Термосфера Землі нещодавно досягла майже 20-річного піку температури. Це сталося після того, як вона поглинула енергію геомагнітних бур, які обрушилися на Землю цього року.

Про це пише Live Science.

Експерти вважають, що температура у другому за висотою шарі атмосфери, ймовірно, продовжить зростати протягом наступних кількох років. Це може вплинути на супутники, які обертаються навколо планети.

В NASA пояснили, що термосфера простягається від верхньої частини мезосфери (приблизно 85 кілометрів над землею), до нижньої частини екзосфери (приблизно 600 км). За межами екзосфери знаходиться космічний простір.

Понад 21 рік NASA вимірювало температуру термосфери за допомогою інфрачервоного випромінювання. Вчені перетворюють дані, зібрані супутником NASA Thermosphere, Ionosphere, Mesosphere, Energetics and Dynamics (TIMED), у термосферний кліматичний індекс (TCI), який вимірюється в тераватах, або ТВт. (1 ТВт дорівнює 1 трильйону ват.)

Значення TCI, яке підскочило 10 березня, досягло максимуму в 0,24 ТВт, повідомив Мартін Млинчак, провідний дослідник місії TIMED у дослідницькому центрі NASA Langley у Вірджинії та творець TCI.

Останній раз TCI був таким високим 28 грудня 2003 року

Стрибок температури був спричинений трьома геомагнітними бурями в січні та лютому — великими збуреннями магнітного поля Землі.

Геомагнітні бурі стають частішими та інтенсивнішими під час сонячного максимуму, частини приблизно 11-річного сонячного циклу. Тоді Сонце найбільш активне і вкрите темними сонячними плямами та плазмовими петлями, які випльовують КВМ і сонячний вітер.

Урядові вчені з NASA і NOAA прогнозують, що наступний сонячний максимум настане у 2025 році. Це означає, що тенденція до потепління, ймовірно, продовжиться протягом наступних кількох років.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, в NASA попередили, що до Землі летить небезпечний астероїд.

Головне