В Мінагрополітики розповіли про посівну у 2023 році: Робимо максимум, щоб забезпечити хоч якийсь мінімум 

В Мінагрополітики розповіли про посівну у 2023 році: Робимо максимум, щоб забезпечити хоч якийсь мінімум 

В Україні цьогоріч на 10-15 % зросте посівна площа олійних культур, а от зернових і кукурудзи посіють менше. Про це в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" на каналі "Ми-Україна" розповів Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

"Є попередній прогноз, який було обговорено з аграріями. Є очевидний факт, що буде збільшено посівні площі під виробництво олійних культур. Мова йде про такі культури як соняшник, соя, ріпак. Збільшення в цілому прогнозується десь на 10-15%. Відповідно трішки зменшиться виробництво зернових культур. Було посіяно менше озимої пшениці, в тому числі через несприятливий погодний фактор восени і через дорогу логістику. Все ж таки буде скорочення посівних площ кукурудзи на 10-12%", - зазначив Висоцький.

При цьому він наголосив, що цього року в Україні збільшать виробництво цукру.

"Ще планується збільшення виробництва цукру, відповідно збільшення посівів цукрового буряка", - наголосив заступник міністра аграрної політики.

Також він розповів про складнощі цьогорічної посівної.

"Є складність на тимчасово окупованих територіях. Дуже велику дружність і підтримку показують аграрії між собою. Ми також, як представники уряду, з ними на постійному зв'язку. Перш за все з аграріями, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, в тому числі там, де відбулася деокупація. Звісно, що там, де велика близькість до лінії бойових дій - найскладніше. На решті територій є позитивні зрушення. Та ж сама Миколаївщина, яка є стратегічно важлива з точки зору виробництва овочевих культур для продовольчої безпеки… Є певні додаткові пільги по фінансуванню, кредитуванню для аграріїв з переліку територій, затверджених Мінреінтеграції. Тому з складнощами, з викликами, але робиться максимум, щоб хоча б якийсь мінімум забезпечити", - розповів Висоцький.

"Ми-Україна" раніше писали, що в Україні стартувала друга посівна в період повномасштабної війни

Головне