В Ісландії почалося виверження вулкана (фото)

В Ісландії почалося виверження вулкана (фото)

В Ісландії у вівторок, 19 грудня, почалося виверження вулкана на півострові Рейк'янес, що на південний захід від столиці країни Рейк’явіка. Жителів містечка Гріндавік, що неподалік, довелось евакуювати.

Про це повідомило BBC, метеорологічна служба Ісландії та місцеві ЗМІ. Як зазначається, перші ознаки виверження були зафіксовані о 22:17 за місцевим часом.

Приблизно 4 тис. мешканців міста Гріндавік були евакуйовані. Популярний геотермальний курорт Блакитна лагуна, який є відомий завдяки бірюзовим водам, також закрили. Курорт нещодавно запрацював після того, як його на понад місяць закрили через загрозу виверження.

Виверження було зафіксовано за чотири кілометри на північний схід від міста. Сейсмічна активність продовжує рухатись у напрямку міста Гріндавік. Довжина тріщини у вулкані дорівнює 3,5 км. Лава витікає зі швидкістю від 100 до 200 кубічних метрів за секунду.

Виверження можна побачити навіть з ісландської столиці Рейк'явіка, який знаходиться за 42 км від Гріндавіка. Наразі міжнародний аеропорт у столиці продовжує працювати.

Катрін Якобсдоттір, прем'єр-міністерка країни, повідомила, що захисні споруди, які напередодні звели, будуть мати позитивний ефект. За словами очільниці уряду, її думки наразі з місцевою громадою. Вона сподівається на краще, попри таку значну подію.

В Ісландії загалом розташовано 33 активні вулканічні системи, що є найбільшою кількістю в Європі. Виверження вулканів там не є рідкістю. Протягом 800 років виверження на півострові Рейк'янес не були зафіксовані, але з 2021 року вони знову почались. Це вже третій подібний випадок з того моменту.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, число загиблих внаслідок виверження найбільшого діючого вулкану в Індонезії збільшилось до як мінімум 23 осіб.

Головне