В Ірані журналісток засудили до понад 10 років за ґратами за репортажі про смерть Махси Аміні

В Ірані журналісток засудили до понад 10 років за ґратами за репортажі про смерть Махси Аміні

Революційний суд в Ірані засудив до тюремного ув'язнення двох журналісток, які торік висвітлювали загибель Махси Аміні після затримання поліцією моралі. Як пише Reuters, йдеться про Нілуфар Хамеді та Елахех Мохаммаді.

Іранські державні ЗМІ заявили, що жінок було засуджено до 13 і 12 років в'язниці відповідно за інші обвинувачення, серед яких співпраця зі США. 

"Вони отримали сім років і шість років відповідно за співпрацю з ворожим урядом США. Потім кожні п'ять років в'язниці за дії, спрямовані проти національної безпеки, та по року в'язниці за пропаганду проти системи", - йдеться у матеріалі офіційного агентства новин Ісламської республіки Іран IRNA.

Суд зазначив, що винесені вироки можуть бути оскаржені у встановленому порядку протягом 20 діб.

Одну з засуджених журналісток правоохоронні органи Ірану затримали після того, які вона зафільмувала батьків Махси Аміні, які обіймали один одного в лікарні, коли там у комі лежала їхня донька. Інша - була взята під варту після висвітлення нею похорон дівчини.

У США на вироки вже відреагували. 

"(Їх) у жодному разі не можна садити до в'язниці, і ми засуджуємо їхні вироки. Іранський режим садить журналістів у в'язницю, бо боїться правди", - наголосив заступник спецпосланника США щодо Ірану Абрам Пейлі .

Нагадаємо, в липні іранська влада оголосила про старт нової кампанії з примушування жінок дотримуватися ісламського дрескоду. В країні після 10 місяців "простою" відновила роботу так звана "поліція моралі". Призупинення діяльності релігійного органу нагляду відбулося після протесів, які охопили Іран через загибель від рук поліції жінки на ім'я Махса Аміні. Її смерть настала після арешту за "неправильне" носіння хустки.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у вересні Сполучені Штати та Велика Британія до роковин загибелі Махси Аміні запровадили чергові санкції проти Ірану.

 

Головне