В Іран повернулась "поліція моралі": посилено слідкуватиме за дотриманням жінками дрес-коду

В Іран повернулась

Іранська влада оголосила про старт нової кампанії з примушування жінок дотримуватися ісламського дрескоду. В країні після 10 місяців "простою" відновила роботу так звана "поліція моралі", пише The Guardian.

У неділю, 16 липня, неділю представник поліції генерал Саїд Монтазерольмахді заявив, що "поліція моралі" відновить надсилання "листів щастя" порушницям, а також затримання жінок, які не мають хіджабу у громадських місцях.

Призупинення діяльності релігійного органу нагляду відбулося після протесів, які охопили Іран через загибель від рук поліції жінки на ім'я Махса Аміні. Її смерть настала після арешту за "неправильне" носіння хустки.

Протести в країні були тривалими та масовими, проте почали стихати після настання 2023 року. В цілому під час таких акцій по всьому Ірану було вбито більш як півтисячі мітингувальників, ще майже 20 000 - були затримані правоохоронними органами. Попри це в більшості міст країни жінки продовжили порушувати запроваджений в країни дрес-код, особливо в Тегерані.

За даними видання, після протестів "поліція моралі" рідко з'являлась на вулицях іранських міст. У ЗМІ навіть з'являлись новини про її ліквідацію, проте пізніше влада це спростувала.

Керівництво Ірану упродовж усього кризового періоду наполягала на тому, що правила всередині країни залишаються не змінними: хіджаб є ключовим "стовпом ісламської революції", а інший одяг є ознакою західного занепаду.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у травні влада Ірану вирішила змінити тактику і почала застосовувати нові способи для виявлення жінок без хіджабу – менш агресивні, ніж попередні.

Головне