В Естонії можуть заборонити Московський патріархат: МВС ініціює визнання РПЦ терористичною організацією

В Естонії можуть заборонити Московський патріархат: МВС ініціює визнання РПЦ терористичною організацією

Очільник МВС Естонії Лаурі Ляенеметс збирається запропонувати парламенту країни офіційно визнати Московський патріархат терористичною організацією. Цей крок потрібен для подальшої його заборони на території держави, пише місцеве видання ERR.

"Маємо усвідомити, що зараз Московський патріархат підпорядковується Володимиру Путіну, який, по суті, керує терористичною діяльністю у світі", - підкреслив міністр.

В Естонській православній церкві МП пояснили, що їхня релігійна не організація не перебуває "у прямому підпорядкуванні Московського патріарха", а відтак вона не може нести відповідальність за заяви, зроблені у Москві, зокрема відносно російського вторгнення в Україну. Таким чином ЕПЦ МП відкинула вимогу МВС Естонії, яке вимагає від нібито самокерованої церкви у складі Російської православної церкви (РПЦ) вийти з підпорядкування кремлівського патріарха Кирила. 

Ляенеметс відповів, що після цих заяв у нього не має іншого вибору аніж звернутися до парламенту.

"У мене, як у голови МВС, немає іншого вибору, окрім як запропонувати Рійгікогу (парламент Естонської республіки - ред.) оголосити Московський патріархат терористичним і таким, що підтримує тероризм у своїй діяльності. Як наслідок, міністр внутрішніх справ зможе звернутися до суду і запропонувати припинити діяльність діючої тут церковної організації", - пояснив очільник відомства.

Міністр пояснив, що цей крок не означатиме закриття церков, але змусить ЕПЦ МП розпрощатись з російським режимом.

Як писав "Ми-Україна" раніше, від початку широкомасштабного російського вторгнення на території України окупанти вщент знищили або пошкодили близько 630 релігійних споруд.

Головне