В Антарктиці стали сотнями гинути морські слони: науковці назвали причину

В Антарктиці стали сотнями гинути морські слони: науковці назвали причину

У південній полярній області Землі зафіксована висока смертність морських слонів, також частіше стали гинути морські котики, чайки та бурі поморники. Дослідники виявили, що причиною цього найбільш ймовірно, послужило поширення в Антарктиці пташиного грипу, пише The Guardian.

Науковці б'ють на сполох, що у разі досягнення вірусом віддалених ареалів проживання пінгвінів може статися "одна з найбільших екологічних катастроф сучасності".

Морські слон стали гинути сотнями після того, як вірус пташиного грипу був виявлений на одному з групи островів у Південній Джорджії. Перші випадки захворювання зафіксували у поморників. Зараз експерти проводять перевірку у понад 20 місцях регіону, де зареєстрували смерть тварин та птахів.

Спеціалісти розповіли, що у морських слонів вони виявили такі симптоми пташиного грипу, як утруднене дихання, кашель і скупчення слизу навколо носа. У птахів хвороба проявляється станом летаргії, судомами та нездатністю літати.

Підвищена небезпека для пінгвінів полягає у тому, що з початком сезону розмноження вони починають групуватися , і цей тісний контакт робить їх особливо вразливими. 

"Якщо вірус справді почне викликати масову смертність у колоніях пінгвінів, це може сигналізувати про одну з найбільших екологічних катастроф сучасності", - написали дослідники у листопадовому препринті.

Раніше пташиний грип у Чилі та Перу вбив близько 20 000 морських левів. 

"Якщо тут почнуться спалахи, подібні до тих, що ми бачили в Південній Америці, це може мати дуже серйозні наслідки. Чисельність імператорських пінгвінів та антарктичних пінгвінів значно скоротилася, тому якщо ми отримаємо великі спалахи серед цих видів, це може чинити подальший тиск на ці колонії", - застерегла очільниця Мережі з охорони здоров'я диких тварин Антарктики Меган Дьюар.

Нагадаємо, у квітні цього року у світі було зафіксовано першу у світі смерть людини від пташиного грипу H3N8. Випадок стався у Китаї, жертвою стала стала 56-річна мешканка китайської провінції Гуандун.

Як писав "Ми-Україна"" раніше, в Японії поліція заарештувала водія таксі, який скоїв навмисний наїзд на голуба, що стало причиною загибелі птаха. Розтин голуба показав, що той помер від травматичного шоку.

Головне