Уряд Швейцарії дозволив розпочати конфіскацію активів оточення Януковича

Уряд Швейцарії дозволив розпочати конфіскацію активів оточення Януковича

Федеральна рада Швейцарії на своєму засідання ухвалила рішення розпочати адміністративну процедуру конфіскації активів оточення колишнього президента України Віктора Януковича, заблокованих після 2014 року.

Про це йдеться на сторінці уряду Швейцарії. Конфіскувати збираються активи на суму понад 140 млн доларів. Мотивом для процедури стала підозра у незаконному походженні цих коштів.

"Активи залишаться заблокованими до винесення швейцарською юстицією остаточного рішення про конфіскацію. Якщо ці активи будуть остаточно конфісковані, то буде проведено їхню реституцію на користь українського населення в рамках міжнародної угоди", - йдеться в повідомленні уряду.

Федеральна рада також пояснила, що її рішення про початок процедури конфіскації не пов'язане з прийнятими в 2022 році санкціями проти росії. Перша процедура була запущена в травні 2022 року. Вона стосувалася конфіскації близько 100 млн франків. Потім було розпочато процедуру конфіскації ще приблизно 30 млн франків.

У заяві вказано, що Україна ініціювала кримінальне провадження з метою конфіскації цих заморожених активів у Швейцарії, направивши владі країни кілька листів з проханням про взаємну допомогу. З того часу Швейцарія надала Україні численні документи та інші докази. З моменту відкриття кримінального провадження українська влада зіткнулася з певними труднощами у своїх зусиллях щодо конфіскації активів.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, спеціальну робоча група при Мін’юсті Швейцарії заявила, що швейцарська влада продовжуватиме підтримувати Україну. Однак конфіскацію активів рф здійснити не готова. Цей крок суперечив би чинній конституції держави. 

Головне