Україна - рекордсмен XXI століття: де розпочиналося та як розвивалося "Євробачення"

Україна - рекордсмен XXI століття: де розпочиналося та як розвивалося

Вже сьогодні у Великій Британії пройде фінал пісенного конкурсу "Євробачення", який вперше відбувся у травні 1956 року у швейцарському містечку Лугано. Перше "Євробачення" тривало лише годину. Тоді за перемогу змагалися Бельгія, Нідерланди, Італія, Люксембург, Франція, ФРН та Швейцарія. І саме господиня конкурсу - швейцарка Ліз Ассія перемогла.

За рік після цього правила конкурсу змінили - одна пісня не повинна тривати довше трьох хвилин, бо зросла кількість учасників. А вже з 1960 року конкурс почали транслювати наживо. Лише у 1998 році було запущено телеголосування, яке було новинкою для усіх конкурсів. В 2009 переможцем за правилами стає той, хто набрав найбільшу кількість голосів - як від телеглядача, так і від журі. Незмінне правило донині - країна не може голосувати за свого представника. А за переможцем залишається право приймати конкурс вже наступного року у себе вдома. 

Минулого року всі українці вірили, що зустрінемо "Євробачення" у Києві, але через війну організатори вирішили перенести конкурс до країни, яка посіла друге місце - Великої Британії. 

"Велика Британія одразу задекларувала свою позицію стосовно проведення конкурсу. Вона полягала в тому, що це "Євробачення" буде проводитися в Британії, але воно буде саме від імені України", - розповіла Оксана Скібінська, голова української делегації на "Євробаченні".

Перемоги України на "Євробаченні"

Британці вже вдесяте зустрічають "Євробачення" у  себе. Це найбільше в історії конкурсу. Хоча з 2000 року країна жодного разу не перемагала. На відміну від нас - три перемоги, що є рекордом за історію конкурсу у 21 сторіччі. Ми також єдині, хто щороку потрапляє у гранд-фінал. А за 17 років участі лише шість разів виходили за межі ТОП-10. Вперше Україна виступала на "Євробаченні" у 2003 році - Олександр Пономарьов з піснею 'Hasta la vista' посів 14 місце. А вже за рік на "Євробачення" їде Руслана і привозить до Києва перемогу - вперше "Євробачення" в Україні. Ще і ювілейний 50 конкурс у 2005 відбувався у Палаці спорту. 

2007 року на "Євробачення" поїхала Вєрка Сердючка, яка підкорила серця європейців. Але через скандал з росіянами у неї друге місце. 

Наступні дев'ять років Україна не перемагала, але вже у 2016 році Джамала та її пісня про депортацію кримських татар з Криму займає перше місце. Джамала вдруге привозить перемогу до Києва. 

Лютий 2022 - відбувається нацвідбір в Україні, але переможниця конкурсу Аліна Паш не відповідає вимогам - з'ясовується, що вона незаконно відвідувала Крим. Наступну перемогу вже під час війни нам привозить Kalush Orchestra. Їхня пісня Стефанія набуде нового сенсу в ніч на 24 лютого з початком агресії. А під час виступу Kalush скористається можливість та промовить такі важливі слова до 160 млн глядачів про допомогу "Азовсталі".

Всі цьогорічні витрати на "Євробачення" на себе повністю взяла Британія. Адже у цьому головна ідея "Євробачення", закладена ще у 50-х - об'єднати Європу заради миру під егідою творчості.

Раніше “Ми-Україна” писали про те, як пройшли півфінали Євробачення-2023 і на чию перемогу ставлять букмекери.

Головне