Україна не бойкотуватиме Олімпіаду, якщо там будуть "нейтральні" росіяни, - Гутцайт

Україна не бойкотуватиме Олімпіаду, якщо там будуть

Україна не бойкотуватиме Олімпійські ігри -2024 в Парижі, навіть якщо там будуть "нейтральні" росіяни та білоруси.

Про це заявив міністр молоді та спорту України і голова Національного олімпійського комітету Вадим Гутцайт в інтерв'ю Kyodo News.

"Нашим спортсменам потрібно бути на Олімпіаді. Наш прапор буде на відкритті, на змаганнях, наші спортсмени представлятимуть нашу державу, щоб усі у світі бачили, що Україна є, була і буде", — розповів Гутцайт.

На початку року Україна попереджала, що може бойкотувати Олімпійські ігри в Парижі, якщо російським і білоруським спортсменам дозволять повернутися на змагання.

У результаті росію та Білорусь не запросили на Олімпіаду-2024. Гутцайт пояснив, що цей крок спонукав Україну завершити участь в олімпійських відбіркових змаганнях.

"Ми не звертаємо уваги на цих (нейтральних - ред.) спортсменів, тому що для нас взагалі незрозуміло, хто ці спортсмени, бо (вони - ред.) під нейтральним прапором. Якщо рф і Білорусь будуть виступати під своїм прапором — ми не будемо брати участь у цій Олімпіаді", - додав міністр.

Гутцайт також зазначив, що понад 3 тис. спортсменів наразі захищають Україну. З початку повномасштабного вторгнення вже загинули 340 українських спортсменів і тренерів. Водночас 343 спортивні об'єкти були частково або повністю зруйновані.

"Наші спортсмени не можуть готуватися спокійно. Важко психологічно... Немає такого спортсмена, у якого б не загинув хоча б хтось зі знайомих спортсменів, або друзі, або родичі, або батьки, або члени команди", - пояснив він.

Нагадаємо, Білорусь та росія не братимуть участь в Олімпійських іграх в 2024 році у Парижі. Міжнародний олімпійський комітет (МОК) не надішле запрошення спортсменам з цих країн. Також запрошення на Олімпіаду-2024 не отримає також НОК Гватемали. Він був відсторонений ще у вересні 2022 року. 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, національна чоловіча збірна з баскетболу здобула другу перемогу в попередній олімпійській кваліфікації, здолавши збірну Ісландії 82:69.

Головне