Українцям дозволили брати своїх тварин в укриття: оприлюднено умови

Українцям дозволили брати своїх тварин в укриття: оприлюднено умови

Українцям дозволили брати своїх тварин в укриття під час повітряних тривог. Міністерство внутрішніх справ скасувало норму, яка забороняла допуск тварин у захисні споруди цивільного захисту. Про це повідомила зоозахисна організація UAnimals.

Через заборону пускати людей з домашніми улюбленцями в укриття неодноразово виникали випадки, коли громадян залишали надворі прямо під ракетами, інколи це були взагалі діти. Тому фахівці звернулися до МВС.

"В Україні скасовують заборону брати тварин в укриття. Ви могли чути історію про дітей, яких не пустили у сховище із маленькою собакою і над їхніми головами вибухнула ракета. На жаль, таких ситуацій тисячі.

Проблема була у старому наказі Міністерства внутрішніх справ, який забороняв пускати тварин в укриття. Саме цей наказ був приводом не пускати людей із тваринами і не нести відповідальність за наслідки таких недопусків. Ще в грудні юристи UAnimals звернулись до керівництва МВС із пропозицією змінити й оновити наказ міністерства від 2018 року із застарілою нормою. Нам відповіли, що міністерство починає працювати над вирішенням проблеми.

І от сьогодні із Офіційного вісника України стало відомо, що Міністерство внутрішніх справ скасувало норму про недопуск тварин в укриття", - зазначили у UAnimals.

З документа стало відомо, що ще 10 січня цього року наказ МВС № 18 "Про внесення змін до Вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту" було оновлено. Віднині він не забороняє брати в укриття тварин, однак їхні власники повинні дотримуватися низки вимог. А саме:

  • люди, які приходять в укриття із тваринами, мають розміщуватися в окремих приміщеннях або відокремлених місцях;
  • людина, яка привела тварину, має постійно за нею наглядати та дбати про безпеку інших людей, майна та самої тварини;
  • люди з тваринами в укриттях мають дотримуватися санітарних норм.

 

Наказ вже було внесено до Єдиного реєстру державних нормативних актів. Тепер потрібно дочекатися його офіційної публікації.

"Тепер недопуск в укриття з твариною є порушенням!" - наголосили в UAnimals.

Як повідомляли "Ми-Україна", у Києві 14 грудня охоронець не впустив двох школярів до укриття, бо вони були з собакою. В цей момент столиця перебувала під атакою "Кинджалів".

Головне