Українські вчені відкрили новий вид п'явок (фото)

Українські вчені відкрили новий вид п'явок (фото)

Українські вчені відкрили новий вид п'явок. Предки цього виду мігрували з Антарктики в Арктику, а потім знов до Антарктики.

Про це повідомив Національний антарктичний науковий центр на сторінці у Facebook. Як зазначається, відкриття було зроблено зоологами Андрієм та Сергієм Утєвськими. Вони також співпрацювали в дослідженні з колегами Александром Бєлецьким та Йоанною Ціхоцькою з Польщі, Маріо Санторо з Італії та Петером Тронтелем зі Словенії.

Група науковців разом досліджувала поширення паразитів риб - п’явок-пісциколід. Коли новий вид був виявлений, вони вивчили його зовнішню та внутрішню будову, ядерні та мітохондріальні гени.

П’явка цього виду належить до групи "платибделінів". Вони живуть в Арктиці, суміжних водах Атлантики та Тихого океану.

"Ми віднесли новий вид до нового роду, який назвали Austroplatybdellina, що перекладається з латини як "південна платибделіна", тому що ця антарктична п’явка належить до переважно північної групи платибделін", - розповів Сергій Утєвський.

Брати Утєвські є відомими дослідниками полярних регіонів. Вони родом з Харкова і багато років вивчають п’явок з різних регіонів: Сергій - арктичних, а Андрій - антарктичних. На це момент на рахунку братів вже відкриття 19 нових для науки видів тварин.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, науковці зафіксували, що за останні два десятиліття швидкість танення льодового покриву у Гренландії зросла уп'ятеро. Стрімке танення льодовикового щита несе у собі небезпеку, адже обсягів води у ньому вистачить, аби підняти рівень моря щонайменше на 6 метрів. 

Головне