Україна веде переговори з Молдовою щодо повернення ухилянтів

Україна веде переговори з Молдовою щодо повернення ухилянтів

Україна веде переговори з молдовською владою щодо повернення українських чоловіків призовного віку з Молдови на Батьківщину.

Про це повідомив посол України в Молдові Марко Шевченко в ефірі каналу TV8.

Шевченко зазначив, що перш за все потрібно вирішити питання з тими українцями, які отримали відмову в наданні притулку в Молдові, але не повернулися до України.

"Під час спілкування з колегами я наголошую, що якщо ми не можемо вирішити велику проблему, то краще вирішувати менші окремо - зокрема, що робити з тими, кому Молдова відмовила в притулку", - сказав він.

Водночас Шевченко визнав, що ця проблема ускладнюється через відсутність точної статистики щодо кількості чоловіків призовного віку, які перебувають на території Молдови.

"Є також пара запитань, на які я теж не можу отримати відповідь. Наприклад, є умовно 100 осіб (їх може бути 300, або 10), які, за даними молдовської Прикордонної поліції, незаконно перейшли державний кордон. Ці 100 осіб подали заяву про отримання притулку, завдяки якому вони потрапляють під захист міжнародної конвенції про притулок. Але уряд Молдови надає притулок лише 90 людям із цих 100. У зв’язку з цим у мене запитання — а де решта 10, яким Молдова не вважала за можливе надати притулок? Їх затримали? Ні. Вони повернулися додому? Ні. Вони або просто залишаються на території Молдови, або їдуть далі", — підсумував посол.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, "Антонов" та Boeing підписали угоду про безпілотники.

Головне