Ухвалення Тимчасової бюджетної резолюції у США - не зрада, - посол

Ухвалення Тимчасової бюджетної резолюції у США - не зрада, - посол

Надзвичайний та повноважний посол України в США Оксана Маркарова заявила, що повне ухвалення та підписання Тимчасової бюджетної резолюції Сполученими Штатами, в яку не включена допомога Україні, не є "зрадою" щодо України.

Про це Маркарова написала на своїй сторінці у Facebook. За її словами, резолюція є "чистою" з урядовими видатками на рівні 2023 року задля уникнення закриття уряду. Вона була погоджена обома партіями Конгресу. Партії обізнані в тому, що Україні необхідне фінансування на рік, не просто на наступні два-три місяці. Так можна буде ефективно планувати оборону і не бути частиною бюджетного процесу США в передвиборчий період, який стане більш складним.

Пакет для України наразі присутній в обговоренні в обох палатах США.

"Позиція України і наших друзів: потрібна вся допомога (безпекова, пряма бюджетна, відбудова, енергетична і гуманітарна), і потрібна "вчора", але точно якомога швидше. Це якомога швидше може бути після повернення Конгресу до роботи після Дня подяки в кінці листопада - грудні.", - наголосила пані посол.

Наразі фінального рішення ще немає. Водночас фактично немає обговорень збройного компоненту, а дискусії переважно точаться щодо прямої бюджетної допомоги та гуманітарної для України. Також гарячим питанням є фінансування південного кордону США - це не має ніякого відношення до України, але воно прив'язане до пакету допомоги Україні, Ізраїлю та до Південно-Тихоокеанської допомоги.

Маркарова нагадала, що зараз безперервно працюють посольство України в США та всі делегації з України і контакти у телефонному та відеорежимі. Як в американській столиці, так і в штатах вони прагнуть донести питання нагальності допомоги Україні та важливості кожної складової.

Водночас працює й українська громада. Пані посол зазначила, що ті, хто перебувають у Сполучених Штатах і хочуть допомогти, можуть дзвонити чи писати сенаторами і конгресменам та доносити їм, що Україні необхідна повна підтримка на 2024 рік.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, США планують надати ще приблизно 500 млн доларів, щоб посилити енергетичну систему України.

Головне