Удар по Чернігову: російська ракета мала американські та європейські мікросхеми

Удар по Чернігову: російська ракета мала американські та європейські мікросхеми

Російська ракета "Іскандер-К", яка 19 серпня 2023 року влучила в центр Чернігова, мала в своїй навігаційній системі мікросхеми американського виробництва.

Про це повідомляє Bloomberg.

Дослідник Олександр Висікан з Київського науково-дослідного інституту судових експертиз виявив навігаційний модуль ракети SN-99 на місці вибуху поблизу чернігівського театру. Цей модуль, який керував ракетою за допомогою супутників, містив компоненти, вироблені чотирма західними компаніями.

Маркування на частинах ракети показало, що її виготовили після березня 2023 року, тобто після того, як США і союзники ввели обмеження на експорт технологій до росії, зокрема напівпровідників, якщо вони можуть бути використані у військових цілях.

"Ця ракета була нова. Вона мала компоненти, що дозволяли їй з’єднуватися з супутником, а це означало лише одне: вона була більш смертоносною", - підкреслив Висікан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна ілюстрація боягузтва та цинізму рф: Франція, США та Естонія відреагували на удар по Чернігову

Одні з виявлених чипів були вироблені американською компанією Silicon Laboratories у січні та березні 2022 року. Це свідчить про те, що росія могла отримати ці компоненти вже після запровадження санкцій. Інші частини навігаційної системи ракети походять від компаній Analog Devices (США), Infineon Technologies (Німеччина) та Integrated Silicon Solution Inc (США з китайським капіталом).

Довідка.

Російське окупаційне військо посеред білого дня 19 серпня обстріляли центр Чернігова. Удар ракетою "Іскандер" прийшовся по місцевому драмтеатру. На ту мить там проводилась зустріч представників бізнесу та волонтерської спільноти. В результаті ракетного обстрілу постраждали також містяни, які перебували в центрі Чернігова – йшли з церкви, або просто проїжджали поряд.

В обласному центрі 19-21 серпня оголосили днями жалоби у зв‘язку з терористичною атакою росіян на місто.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у Києві судитимуть злочинне угрупування, що заробляло гроші на сурогатному материнстві.

Головне