У Вінниці викрили масштабну схему ухилення від призову, яку організували посадовці ВЛК і лікарі (фото)

У Вінниці викрили масштабну схему ухилення від призову, яку організували посадовці ВЛК і лікарі (фото)

Співробітники СБУ та Національної поліції ліквідували у Вінниці масштабну схему нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Організатором незаконної схеми виявився посадовець місцевого лікувально-діагностичного центру. До своєї діяльності він залучив близько 10 осіб, частина з них працювали в обласній військово-лікарській комісії.

"За гроші організатор схеми пропонував потенційним призовникам уникнути мобілізації та втекти за кордон на підставі фіктивних документів про непридатність до військової служби за станом здоров’я. Вартість таких "послуг" він оцінював від 3 до 10 тис. доларів США. Сума залежала від "складності" діагнозу і терміновості його "встановлення", - йдеться у повідомленні.

Після отримання грошей зловмисник надавав дані спільникам у ВЛК, які фальсифікували медичні висновки про стан здоров’я клієнтів і їх "списували" з військового обліку, після чого вони могли виїхати за кордон.

СБУ встановила понад 200 епізодів вчинення злочину зловмисниками.

Організатора схеми затримали "на гарячому" під час передачі йому нової неправомірної вигоди. У нього прели обшуки та виявили гроші, одержані корупційним шляхом, а також документи, чорнові записи і комп’ютерну техніку із доказами незаконної діяльності.

Зловмиснику повідомили про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України). Також вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігуранта за ч. 2 ст. 368 Кримінального кодексу України.

Фігурантам схеми загрожує до 10 років ув'язнення та конфіскація майна.

Як повідомляли "Ми-Україна", співробітники СБУ затримали відразу у кількох містах та областях України працівників військкоматів, які “заробляли” на ухилянтах. 

Головне