У центрі Києва декомунізували обеліск часів СРСР, - міськрада

У центрі Києва декомунізували обеліск часів СРСР, - міськрада

У центрі Києва декомунізували обеліск часів СРСР "Місто-герой Київ" на колишній площі Перемоги (нині - Галицька площа).

Про це повідомила Київська міська рада із посиланням на заступницю голови КМДА Ганну Старостенко. За її словами, працівники Департаменту територіального контролю завершують роботи з демонтажу елементів з обеліска на Галицькій площі. 

У Департаменті також зазначили, що під час виконання робіт прибрали зірки на бічних сторонах обеліска та анотаційну дошку російською мовою. Крім того, змінили напис "1941" на "1939" – рік, коли почалася Друга світова війна.

Нагадаємо, радянський герб зняли зі щита монумента “Батьківщина-мати” 1 серпня 2023 року, а 6 серпня замість нього встановили український тризуб. Науковці та громадськість також висловили пропозицію змінити назву монумента. Вчена рада Музею війни вирішила назвати його “Україна-мати”. Роботи із заміни радянського герба на тризуб коштують 28 млн гривень, їх повністю профінансував великий бізнес.

Як наслідок – Мінкульт учергове стикнувся з критикою щодо доцільності витрачання коштів, хай навіть не державних, під час повномасштабної війни. 

Пізніше, 15 серпня, щит на монументі “Батьківщина-мати” уже зашили металом

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у Полтаві вранці, 27 липня, працівники комунального підприємства “Декоративні культури” на вулиці Української повстанської армії демонтували пам’ятник-бюст Ватутіну та пам’ятник-погруддя Пушкіну, розташований у Березовому сквері. За інформацією міськради, тимчасово пам’ятники зберігатимуться на території КП “Декоративні культури”.

Головне