У російському Сибіру знайшли арктичні зомбі-віруси, які можуть спричинити нову жахливу пандемію

У російському Сибіру знайшли арктичні зомбі-віруси, які можуть спричинити нову жахливу пандемію

У російському Сибіру знайшли арктичні зомбі-віруси, які через потепління розмерзаються і можуть спричинити нову жахливу пандемію.

Про це повідомило видання The Guardian. Як зазначається, штами вірусів-зомбі були виділені дослідниками. Вони вже висловили побоювання, що нова глобальна надзвичайна ситуація може з'явитись не через нову для науки хворобу, а через хворобу з далекого минулого.

Наразі вчені почали планування арктичної мережі моніторингу. Вона може допомогти виявити ранні випадки захворювань, які спричинені стародавніми мікроорганізмами.

Генетик Жан-Мішель Клавері з університету Екс-Марсель, що у Франції, заявив, що зараз аналіз загроз пандемії сфокусований на хворобах, які можуть з'явитись у південних регіонах, а пізніше поширитися на північ. За його словами, спалаху, який може виникнути на півночі, а потім поширитися на південь, приділяється замало уваги. На думку генетика, це серйозна прогалина.

Вірусологиня Маріон Купманс з медичного центру Erasmus у Роттердамі, що в Нідерландах, наголосила, що наразі невідомо, які віруси лежать у вічній мерзлоті. Проте є справжній ризик того, що може бути один вірус, який здатен спровокувати спалах хвороби. Наприклад, це може бути стародавня форма поліомієліту.

"Ми повинні припустити, що щось подібне може статися", - заявила Маріон Купманс.

Ще у 2014 році Жан-Мішель Клавері з групою вчених виділили живі віруси в Сибіру. З'ясувалось, що ці віруси досі можуть інфікувати одноклітинні організми. Факт того, що вони тисячі років були заховані у вічній мерзлоті, не стане проблемою.

Видання зазначило, що минулорічні дослідження довели існування різних вірусних штамів із семи різних місць у Сибіру. Згідно з результатами дослідження, ці віруси, вік деяких становив 48 500 років, можуть інфікувати культивовані клітини.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у Всесвітній організації охорони здоров'я заявили про зростання захворюваності на COVID-19 і закликали повернути карантин.

Головне