У Лондоні обговорили спецтрибунал для керівництва рф за злочин агресії проти України

У Лондоні обговорили спецтрибунал для керівництва рф за злочин агресії проти України

У Великій Британії у четвер, 1 січня, відбулась конференція, присвячена заснування спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Одноденний захід, до якого долучились відомі діячі у цій сфері, пройшов у Вестмінстері.

Створення трибуналу для російських високопосадовців, за рішенням яких розпочалась широкомасштабна агресія проти України, є складовою української "Формули миру". На підтримку цього рішення вже виступили ПАРЄ, Парламентські асамблеї Північноатлантичного альянсу та ОБСЄ, а також велика кількість національних парламентів та міжнародних асоціацій адвокатів.

"Конференція має на меті намітити шляхи притягнення до відповідальності вищого керівництва рф за злочин агресії проти України. Вкрай важливо, щоб міжнародне співтовариство зробило цей крок не тільки для того, щоб притягнути до відповідальності тих, хто несе найбільшу відповідальність за звірства в Україні, а й для того, щоб стримувати акти агресії в майбутньому", - наголосив під час заходу суддя Річард Голдстоун, який є першим головним прокурор міжнародних трибуналів ООН у справах колишньої Югославії та Руанди.

Він підкреслив, що заснування такого трибуналу зможе прибрати бар'єр імунітету глави держави і дасть змогу судити керівництво країни-агресорки за вчинений злочин агресії проти України.

Серед учасників конференції: очільник українського Мін'юсту Денис Малюська, генпрокурор Андрій Костін, депутати британського парламенту Алісія Кернс  та Стівен Доті.

Нагадаємо, генеральний прокурор Андрій Костін під час заходу зауважив, що злочин агресії можна назвати злочином вищих посадових осіб. Тобто керівництво російської федерації за надійної доказової бази буде притягнуто до відповідальності за агресію проти України. 

Як писав "Ми-Україна", раніше, у грудні естонська прем’єрка Кая Каллас закликала до утворення міжнародного трибуналу для покарання тих, хто відповідає за російське вторгнення в Україну. 

Головне