У КМДА спростували заяву омбудсмена щодо “схеми виїзду за кордон під прикриттям евакуації дітей-сиріт”

У КМДА спростували заяву омбудсмена щодо “схеми виїзду за кордон під прикриттям евакуації дітей-сиріт”

Інформація, оприлюднена Уповноваженим Верховної Ради з прав людини щодо схеми виїзду за кордон під прикриттям евакуації дітей-сиріт з Києва до Німеччини, не відповідає дійсності та ґрунтується на припущеннях, не підтверджених фактами.

Про це повідомляє Служба у справах дітей та сім’ї КМДА.

КМДА відреагувала на заяви Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, назвавши їх необґрунтованими і такими, що не відповідають фактам. Служба нагадала, що під час початку повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року Київ зіткнувся з необхідністю термінової евакуації дітей з центрів соціально-психологічної реабілітації. Проте не було жодних вказівок чи рекомендацій від центральних органів влади щодо порядку евакуації.

“На превеликий жаль, ні в лютому, ні на початку березня 2022 року не існувало порядків та механізмів евакуації дітей! Ні Міністерство соціальної політики, ні Національна сервісна служба, ні офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини не надавали жодних вказівок і рекомендацій щодо порядку подальших дій та способів евакуації дітей-сиріт”, - зазначили в Службі у справах дітей та сім’ї.

За допомогою місцевої влади та без підтримки центральних органів було евакуйовано близько 1500 дітей-сиріт. З центрів соціально-психологічної реабілітації дітей Києва до Німеччини було евакуйовано 67 дітей, з яких 30 залишаються там до сьогодні. Решта дітей влаштовані в сімейні форми виховання.

Служба також повідомила, що переговори з урядом Німеччини щодо евакуації дітей проводилися місцевою владою без допомоги державних органів. Діти були евакуйовані до міста Вупперталь землі Північний Рейн-Вестфалія з професійним супроводом. Контроль за утриманням і вихованням дітей в Німеччині здійснюється мером міста Вупперталь та Київським міським головою.

“Питання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини "де діти?" звучить від посадовця такого рівня абсолютно непрофесійно, адже під час моніторингових візитів представникам офісу омбудсмена безперешкодно надана інформація про всіх без винятку дітей, які перебували або продовжують перебувати в евакуації”, - йдеться у повідомленні.

Служба також зазначила, що заява омбудсмена є маніпулятивною та необґрунтованою, і висловила обурення поведінкою представників моніторингової групи.

Як писали "Ми-Україна" раніше, президент України Володимир Зеленський наголосив, що Україна не може довіряти Путіну щодо припинення вогню, оскільки він вбивця і агресор.

Головне