У  Гаазі розпочинається суд над колишнім президентом Косова Хашимом Тачі

У  Гаазі розпочинається суд над колишнім президентом Косова Хашимом Тачі

Спеціальний суд у Гаазі сьогодні, 3 квітня, розпочне розгляд справи щодо екс-президента Косова. Суд над Хашимом Тачі відбудеться за звинуваченням у воєнних злочинах під час війни з Сербією, пише AP.

Суд висунув фігуранту обвинувачення за 10 пунктами, серед яких переслідування, вбивства, та тортури під час війни.

Окрім екс-глави частково признаної країни перед судом також постануть троє колишніх високопоставлених членів Визвольної армії Косова, яких винуватять у воєнних злочинах та злочинах проти людяності. Тачі судитимуть разом з Кадрі Веселі, Реджепом Селімі та Якупом Краснічі за злочини, ймовірно вчинені на території Косова та північної Албанії з 1998 по вересень 1999 року, під час та після війни. Усі вони заявляють, що не винні.

Прокурори Спецтрибуналу стверджують, що саме ці особи несуть відповідальність за злочини, скоєні бойовиками "Визвольної армії Косова" проти сотень мирних жителів та інших осіб, які не брали участі у бойових діях.

Про Тачі та його злочини у своїй книзі "Полювання. Я і військові злочинці" розповідає Карла дель Понте, яка майже десятиліття перебувала на посаді прокурора Міжнародного трибуналу з Югославії. За його словами, він та його "Визвольної армії Косова" лише за 1999 рік викрали близько 300 людей, більшість з яких роми, серби та противники політики Тачі. Цих осіб використовували як донорів органів.

Після закінчення війни, Тачі обрав політику. У 2008 році його було обрано прем'єром, у 2016 - він став президентом Косово. У 2020 році, після заснування у Гаазі спеціального суду, він подав у відставку та негайно був взятий під варту.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна

Головне