У Фінляндії кількість абортів серед підлітків скоротилася на 66% завдяки безкоштовній контрацепції

У Фінляндії кількість абортів серед підлітків скоротилася на 66% завдяки безкоштовній контрацепції

Кількість абортів у Фінляндії серед підлітків за останні 23 роки скоротилася на 66%, що, ймовірно, пов'язано з розширенням доступу до безкоштовної контрацепції та обов'язковим статевим вихованням у школах.

Про це повідомляє Reuters з посилання на дані інституту охорони здоров'я THL.

У 2022 році Фінляндія ухвалила закон про лібералізацію абортів, що стало контрастом до зростаючих розбіжностей щодо прав на аборти в Європі та судових рішень у США, які обмежили доступ до переривання небажаної вагітності для мільйонів людей.

У 1990-х роках у Фінляндії спостерігалося зростання кількості абортів серед жінок віком до 20 років. Це спонукало країну вжити заходів на початку 2000-х років, зробивши таблетки екстреної контрацепції доступними без рецепта для 15-річних і старших, а також запровадивши обов'язкове статеве виховання у всіх школах.

“Ми можемо припустити, що статеве виховання відіграє значну роль”, - сказала професор-дослідник THL Міка Гісслер

Додавши, що розширення доступу до контрацепції з раннього віку є ще одним фактором, що спричинило зміни.

Кількість абортів серед підлітків у віці 19 років і молодше у Фінляндії впала на 66% до 722 у 2023 році з 2144 у 2000 році. Ще більш значне падіння на 78% спостерігалося серед підлітків до 18 років за той же період, свідчить дані THL.

“З другої половини 2010-х років на зниження кількості абортів серед молоді також вплинуло запровадження безкоштовної контрацепції в багатьох регіонах добробуту”, - пишуть у звіті THL.

За останні два десятиліття кількість абортів серед фінських жінок різного віку зросла лише незначно - на 2,9% з 2022 по 2023 рік.

У THL заявили, що ще зарано робити висновки, чи вплинуть законодавчі зміни, які набули чинності минулого року, на кількість абортів.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, уряд Данії оголосив про значне розширення доступу до абортів, дозволивши жінкам перервати вагітність до 18-го тижня, порівняно з 12-тижневим терміном, що діяв раніше.

Головне