Данія планує послабити обмеження щодо абортів: що зміниться

Данія планує послабити обмеження щодо абортів: що зміниться

Уряд Данії оголосив про значне розширення доступу до абортів, дозволивши жінкам перервати вагітність до 18-го тижня, порівняно з 12-тижневим терміном, що діяв раніше.

Про це повідомляє Associated Press. 

Рішення, яке очікується набути чинності 1 червня 2025 року, також дає дівчатам віком від 15 до 17 років право на аборт без згоди батьків.

Міністр з питань гендерної рівності Марі Б’єрре назвала цей крок "історичним днем для рівноправності жінок", заявивши, що він "зміцнює права жінок, тоді як в інших частинах світу вони порушуються".

"Йдеться про індивідуальну свободу жінки, про право вирішувати щодо власного тіла та власного життя", - підкреслила вона.

Аборти в Данії були безплатними з 1973 року, але обмежені 12-тижневим терміном. У Міністерстві охорони здоров'я зауважили, що це було обумовлено тим, що "в той час аборти робилися хірургічно, а після 12-го тижня ризик ускладнень значно зростав".

"Через 50 років настав час, щоб правила абортів йшли в ногу з часом", - заявила міністр охорони здоров'я Софі Лоде.

Вона додала, що в сусідній Швеції, де у 1996 році також запровадили 18-тижневий термін, не спостерігалося значного зростання кількості абортів.

Зміни були ініційовані урядом, що складається з трьох партій, і підтримані двома лівими групами та двома центристськими партіями. Очікується, що закон буде без проблем прийнятий парламентом, де уряд має більшість.

Міністерство охорони здоров'я також нагадало, що в Данії законний вік згоди становить 15 років, і 15-річні дівчата вже мають право самостійно приймати рішення щодо свого тіла.

"Сподіваюся, що молоді жінки зможуть знайти підтримку своїх батьків. Але якщо виникнуть розбіжності, рішення, чи хоче вона бути матір'ю, має остаточно вирішувати сама молода жінка. Це її тіло і її життя", - сказала Б'єрре. 

Деякі політики, зокрема з популістської антиміграційної партії, висловилися проти цього рішення, називаючи його "жахливим".

"Це дуже тонкий баланс між правом жінки на власне тіло та правом на життя маленького життя, яке знаходиться в утробі матері. На 18-му тижні ми говоримо про маленьку людину з пальцями рук і ніг, яку можна відчути в утробі матері", - зазначила парламентарій Метте Тісен данському телерадіо DR. 

Дані Данського управління даних охорони здоров'я показують, що загальна кількість абортів у Данії протягом останніх років залишається стабільною. У 2022 році було проведено 14 700 медичних абортів, порівняно з 14 500 у 2017 році. Пік припав на 1975 рік, коли було зроблено 27 900 абортів.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, у Франції ухвалили поправку, яка закріплює в конституції право жінок на аборт. Франція стала першою країною у світі, де право на аборт гарантовано Основним законом.

Головне