У державну власність повернули "трубу Медведчука"

У державну власність повернули

Господарський суд Житомирської області ухвалив рішення щодо повернення у державну власність частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок". Про це повідомляє Фонд державного майна України на Facebook.

Україна намагалася повернути цей актив у державну власність не перший рік, а 26 червня суд задовольнив позов Фонду держмайна.

Нафтопродуктопровід "Самара — Західний напрямок" був збудований у 1957–1968 роках. На момент розпаду СРСР він належав до загальносоюзної власності, тому після проголошення незалежності мав перейти до української держави.

У Фонді нагадують, що судові справи, які мали на меті повернути трубопровід у державну власність, тривали із 2011 року. Спочатку Господарський суд Рівненської області визнав за Україною право власності на українську частину нафтопродуктопроводу. Щоправда, в 2017 році він змінив своє рішення та визнав право власності за дочірнім підприємством "Транснєфтєпродукту".

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, Президент України Володимир Зеленський дав прес-конференцію після зустрічі з президентом США Джо Байденом на полях саміту НАТО у Вільнюсі.

Головне