У Білорусі засудили Протасевича та ще двох опозиційних журналістів: вирок

У Білорусі засудили Протасевича та ще двох опозиційних журналістів: вирок

У Білорусі засудили одного із засновників опозиційного білоруського Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Він отримав вісім років колонії посиленого режиму у справі про нібито "змову з метою захоплення влади".

Про це повідомляяють білоруські ЗМІ БЕЛТА та Медіазона. Крім Протасевича, вироки оголосили засновнику NEXTA Степану Путилу та колишньому редактору Яну Рудику. Їх засудили до 20 та 19 років колонії відповідно.

Путило та Рудик перебувають за межами Білорусі. Через це їхні справи розглядаються заочно. На засіданні був присутній лише Роман Протасевич. Усіх трьох звинувачували, зокрема, в образі та наклепі щодо самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка, розпалюванні соціальної ворожнечі, створенні та керівництві екстремістським формуванням.

Видання БЕЛТА писало, що фігурантів звинуватили у скоєнні щонайменше 1586 злочинів. Усього в обвинуваченні було 13 статей Кримінального кодексу в Путила, 12 - у Рудика і 9 - у Протасевича.

Згідно з обвинуваченням, засуджені в різний час з 2020 року, перебуваючи переважно в Польщі, начебто виконуючи загальний план змови з метою захоплення держвлади в Білорусі неконституційним шляхом, публікували в мережах каналів NEXTA та "Білорусь головного мозку" інформаційні матеріали, які нібито мали деструктивні цілі.

Під час протестів у Білорусі у Telegram-каналі NEXTA публікували фото, відео та новини з місць, де відбувалися найсерйозніші зіткнення протестувальників із міліцією та військовими.

Також за позовом Генпрокуратури обвинувачені мають виплатити понад 30 млн рублів (11,9 млн доларів). Це вважається компенсацією "майнової шкоди".

У травні 2021 року в Мінську примусово посадили літак Ryanair із Протасевичем після нібито повідомлення про бомбу на борту. Тоді його затримали. Через місяць активіста перевели під домашній арешт.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у Білорусі Могильовський обласний суд ухвалив вирок трьом мешканцям Бобруйська, яких зі стріляниною затримали за так званий “теракт” на залізниці. Мова йде про Дмитра Климова і Володимира Аврамцева, яких ув’язнили на 22 роки, а також про Євгена Мінкевича – на 1,5 року.

Головне