У 500 разів сяйливійший за Сонце: науковці виявили найяскравіший об'єкт у Всесвіті

У 500 разів сяйливійший за Сонце: науковці виявили найяскравіший об'єкт у Всесвіті

Астрономи з Австралійського національного університету заявили про виявлення квазару, який у 500 разів яскравіший від нашого Сонця. Цей об'єкт на сьогодні є найяскравішим відомим об'єктом у Всесвіті, пише The Guardian.

Цей квазар, як встановили вчені, живиться за рахунок "найбільш швидкозростаючої орної діри з коли-небудь виявлених", яка "з'їдає Сонце за день". Маса цієї надмасивної чорної діри у 17 млрд разів перевищує сонячну.

Вперше його побачили, використовуючи 2,3-метрового телескопа в обсерваторії Сайдінг-Спрінг. Пізніше відкриття дослідники підтвердили за допомогою телескопа Європейської південної обсерваторії (ESO), лінза якого сягає 39 метрів.

Провідний автор дослідження Крістіан Вольф заявив, що має сумніви щодо того рекорд виявленого квазару коли-небудь буде побитий. За його словами, світло випромінюється "акреційним диском" діаметром сім світлових років, а у сам диск матерія втягується та обертається навколо чорної діри. 

"Це нагадує гігантський осередок магнітної бурі з температурою 10 000 градусів за Цельсієм, всюди блискавки і вітер, що дме так швидко, що він міг би обігнути Землю за секунди. Цей грозова осередок має діаметр сім світлових років, що на 50% більше, ніж відстань від нашої сонячної системи до наступної зірки в галактиці, Альфа Центавра", - пояснив він.

Науковці, які його виявили, дивуються, що настільки яскравий об'єкт так довго ховався, перебуваючи "на виду". 

Як писав "Ми-Україна" раніше, Європейський супутник European Remote Sensing 2 (ERS-2), запущений у космос у 1995 році, вже цього тижня здійснить неконтрольоване повернення на Землю. Відповідно до останніх оцінок Європейського космічного агентства (ESA), це станеться у середу, 21 лютого.

 
 

Головне