У 30 разів більша за Сонце: телескоп "Джеймс Вебб" зробив знімок зірки на порозі смерті

У 30 разів більша за Сонце: телескоп

Інфрачервоний космічний телескоп NASA "Джеймс Вебб" зробив найдокладніше зображення зірки WR 124, яка належать до рідкісного типу Вольфа-Райє. Такі зірки є дуже яскравими та масивними.

Та, що потрапила на знімок, у 30 разів перевищує вагу Сонця, вказано на сайті Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору.

WR 124 розташована в сузір'ї Стрільця, на відстані у 15 тисяч світлових років від Сонця . Її світність у 150 тисяч перевищує сонячну. Зірка оточена газопиловою туманністю, що удесятеро масивніша за Сонце. Туманність утворилась з викинутої зіркою оболонки, маса якої дорівнює 10 сонячним.

Наразі зірка перебуває на останній стадії еволюції. Вчені прогнозують, що "скоро" - в найближчі кількасот тисяч років - WR 124 "вибухне як наднова".

Опублікований знімок був одним з перших, зроблених телескопом "Джеймс Вебб" після його запуску наприкінці 2021 року. Однак фото показали лише цього тижня.

Космічний телескоп "Джеймс Вебб" є орбітальною інфрачервоною обсерваторією. Цей космічний телескоп з найбільшим, які коли-небудь запускало людство. Його відправили в космос 25 грудня 2021 року, перші дослідження розпочалися влітку 2022 року.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у ніч проти 15 березня вантажний корабель Cargo Dragon компанії SpaceX відправився на Міжнародну космічну станцію. Запуск корабля відбувся за допомогою ракети-носія Falcon 9 з космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида.

Cargo Dragon повинен доставити на МКС 2,8 тонни вантажів, зокрема, продовольство, обладнання та матеріали для наукових експериментів.

Головне