Трамп під час президентства обіцяв не допомагати ЄС у випадку війни, – Politico

Трамп під час президентства обіцяв не допомагати ЄС у випадку війни, – Politico

Колишній президент США Дональд Трамп під час своєї каденції обіцяв не допомагати Європейському Союзу у випадку війни.

Про це повідомило видання Politico з посиланням на слова французького єврокомісара Тьєррі Бретона. Як зазначається, свою обіцянку Трамп дав під час зустрічі з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн у 2020 році.

Бретон розповів, як під час зустрічі з Урсулою фон дер Ляєн на Всесвітньому економічному форумі в Давосі Дональд Трамп наголошував на тому, що НАТО "мертве". Він також обіцяв вийти з Північноатлантичного альянсу.

"Ви повинні розуміти, що якщо на Європу нападуть, ми ніколи не прийдемо вам на допомогу і не підтримаємо вас... До речі, НАТО померло, і ми підемо, ми вийдемо з НАТО", - процитував єврокомісар Трампа.

Бретон розповів про такі заяви Трампа під час заходу в Європейському парламенті в Брюсселі у вівторок, 9 січня. Незабаром Республіканська партія збирається провести кокуси (партійні збори) в штаті Айова. Тьєррі Бретон переконаний, що Євросоюз має посилити свої можливості щодо самооборони на тлі війни, яку росія розв'язала проти України. Він також заявив про створення фонду в розмірі 100 млрд євро, аби нарощувати виробництво озброєнь ЄС.

"Це був великий тривожний дзвінок (заява Дональда Трампа - ред.), і він може повернутися. Тож зараз, як ніколи, ми знаємо, що, звісно, ​​ми самі по собі. Ми є членом НАТО, майже всі ми, звичайно, у нас є союзники, але у нас немає інших варіантів, окрім як різко збільшити цю опору, щоб бути готовим до всього того, що може трапитись", - додав єврокомісар.

 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Джо Байден вважає, що президентів США можуть переслідувати за кримінальними звинуваченнями

Головне