Табачник і Ворона отримали заочні вироки за держзраду і посібництво рф, - СБУ

Табачник і Ворона отримали заочні вироки за держзраду і посібництво рф, - СБУ

Служба безпеки України оголосила про заочний вирок екс-міністру освіти та науки Дмитру Табачнику, якому було призначено 15 років тюремного ув'язнення, та колишньому главі Державної реєстраційної служби Дмитру Вороні, якому було винесено вирок у формі 12 років позбавлення волі.

Про це пише пресслужба СБУ.

Також у засуджених конфісковано їхнє майно на понад 200 млн грн. Вони переховуються на території російської федерації та тимчасово окупованих територіях України, де займаються підривною діяльністю проти нашої держави.

Слідство встановило, що вони мають прямий зв'язок з кадровим співробітником 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ї служби фсб рф Олегом Козловим, який координує їхню діяльність. Табачник систематично надавав окупантам свої прогнози щодо розвитку суспільно-політичної ситуації в Україні після початку повномасштабного вторгнення рф. Він також консультував гауляйтерів Сальдо та Балицького з питань проведення псевдореферендумів у тимчасово окупованих районах Херсонської та Запорізької областей.

Ще одним завданням Табачника було надання місцевим колаборантам "методичної" допомоги з переформатування освітньої галузі за російськими "стандартами". За співпрацю з окупантами екс-міністра призначили "радником" Балицького та включили до складу місцевого осередку партії "Єдина росія".

Ворона також був радником Балицького і підготував звернення до очільника Кремля, в якому пропонував нагородити російських військових та колаборантів, які брали участь у захопленні частини території на півдні України. Також він допомагав загарбникам створювати окупаційні органи рф, зокрема формувати "штат" однодумців. Пізніше він став "сенатором російської федерації від Запорізької області" та переїхав до Москви.

На підставі зібраних доказів суд визнав Табачника та Ворону винними за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ⁠ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Як інформував "Ми-Україна" раніше, обстріл Києва обійшовся росії у близько $390 млн.

Головне