Суперечить Конституції: Лубінець має зауваження до нового законопроєкту про мобілізацію

Суперечить Конституції: Лубінець має зауваження до нового законопроєкту про мобілізацію

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець має зауваження до нового законопроєкту про мобілізацію. Зокрема, щодо питання виїзду чоловіків за кордон, електронного кабінету призовника, перевірку представниками ТЦК військово-облікових документів громадян та інше.

"Що не так із новим законопроєктом про мобілізацію? У цілому я, як омбудсман України, погоджуюся з тим, що нашій державі варто нормативно вдосконалити питання, які стосуються мобілізаційної підготовки та самої мобілізації. Однак це має відповідати нормам Конституції України та міжнародним угодам в галузі прав людини. На жаль, урядовий законопроєкт №10449 щодо правил мобілізації і цього разу має низку суперечливих норм", - наголосив Лубінець.

При цьому він озвучив, які саме зауваження є до документа (загалом зауваження до нового законопроєкту зайняли дев'ять сторінок):

  • казус у питання виїзду чоловіків за кордон: "Згідно з вимогами статті 17 Конституції України, ЗСУ та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян";
  • обов’язок реєструвати електронний кабінет призовника: таке положення законопроєкту не відповідає положенням Конституції та ЗУ "Про захист персональних даних";
  • надання права представникам ТЦК та СП здійснювати перевірку військово-облікових документів громадян: за законом таку перевірку можуть здійснювати тільки працівники Національної поліції та ДПСУ;
  • щодо аспірантів: позбавлення їх права на звільнення від призову суперечить вимогам ст. 24 КУ щодо рівності прав громадян, та недопущення їх дискримінації за певними ознаками.

 

Як повідомляли "Ми-Україна", президент України Володимир Зеленський висловив підтримку "розумного і справедливого" закону про мобілізацію, однак вважає, що необхідність мобілізувати півмільйона людей наразі відсутня.

Головне