Столтенберг розповів, як дізнався про повномасштабне вторгнення рф в Україну

Столтенберг розповів, як дізнався про повномасштабне вторгнення рф в Україну

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів, що напередодні російського повномасштабного вторгнення в Україну він ліг спати, хоча знав, що війна розпочнеться.

Про це пише видання France24. За словами Столтенберга, для нього ніч була дуже коротка.

"Я ліг спати. Але це була дуже коротка ніч, тому що я знав, що в якийсь момент, протягом декількох годин, хтось мене розбудить - і саме це сталося", - сказав генсек НАТО.

Близько четвертої години ранку генсекретарю зателефонував його начальник штабу, і коротко сказав, що російські війська розпочали вторгнення. Він зазначив, що ніхто не був здивований, адже всі знали, що це має статися.

"Можна бути шокованим жорстокістю війни. Але не можна здивуватися, тому що це було справді те, що можна було передбачити за кілька місяців до вторгнення", - пояснив Столтенберг.

Генсекретар Альянсу підкреслив, що вторгнення “насправді не сильно змінило НАТО". Вони знали про війну в Україні, яка тривала ще до лютого 2022 року.

"Війна розпочалася в 2014 році, коли росія вперше незаконно анексувала Крим", - наголосив він.

Генсек також відкинув звинувачення в тому, що НАТО могла б зробити більше для запобігання повномасштабному вторгненню росії, озброївши Україну або наблизивши її до "захисного щита Альянсу".

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Єнс Столтенберг заявив, що протистояння між НАТО та росією може тривати дуже багато років. Він вважає, що президент рф Володимир Путін хоче іншої Європи, яку міг би контролювати.

Головне