Стародавній Успенський собор у Каневі повернули у державну власність

Стародавній Успенський собор у Каневі повернули у державну власність

Суд вирішив, що Київська митрополія УПЦ (МП) має повернути Успенський (Георгіївський) собор ХІІ століття у державну власність, оскільки його передача була проведена незаконно.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

Прокуратура підтвердила, що виконавчий комітет Канівської міської ради у 2003 році надав право власності на собор УПЦ (МП), хоча це було порушенням закону, який забороняє відчуження пам'яток культурної спадщини, належних державі.

Суд також визнав недійсними рішення виконкому міськради та свідоцтво про право власності на будівлю, видане УПЦ (МП). Це скасувало і реєстрацію права власності на об'єкт культурної спадщини.

Довідка.

Успенський собор в Каневі, заснований у 1144 році князем Всеволодом Ольговичем, є важливим історичним пам'ятником. Собор служив місцем оборони від половців у 1185 році, був місцем поховання козацького лідера Івана Підкови у 1587 році та служив для проведення панахиди за Тарасом Шевченком.

Після реставрації у 1993 році собор був переданий УПЦ (МП), проте зараз має бути повернутий у державну власність. Орієнтовна вартість будівлі собору перевищує 8,5 мільйонів гривень.

Доєднуйтесь до збору, на БпЛА "Сич" для підрозділів ГУР МОУ:

Посилання на банку:

https://send.monobank.ua/jar/35fgFkrftr

Номер картки банки:

5375 4112 1361 1622

Як писав "Ми-Україна" раніше, Адміністративна рада Банку розвитку Ради Європи виділить Україні 100 млн євро на компенсації майна, яке знищила російська армія.

Головне