США таємно поставили Україні ракети ATACMS ще у березні, – Reuters

США таємно поставили Україні ракети ATACMS ще у березні, – Reuters

Останніми тижнями Сполучені Штати Америки таємно постачали Україні ракети дальнього радіусу дії ATACMS. За інформацією, наведеною Reuters із посиланням на американського чиновника, минулого тижня українські військові вперше нібито використали ці ракети.

Згідно з повідомленням, ракети були включені в пакет військової допомоги для України на суму $300 мільйонів, який схвалив президент США Джо Байден 12 березня. Американський чиновник, який виступив на умовах анонімності, не уточнив точну кількість ракет, що була передана.

Зазначається, що українські військові вперше використали ракети рано вранці 17 квітня, коли здійснили удар по російському аеродрому в Криму, розташованому приблизно за 165 кілометрів від фронтової лінії в Україні.

Уряд США спочатку виступав проти передачі Україні ракет ATACMS зі страхом, що це може нашкодити боєготовності власних збройних сил та спричинити атаки на цілі у глибині рф.

Проте згідно слів чиновника, Сполучені Штати змінили свою позицію після того, як рф використала балістичні ракети, поставлені Північною Кореєю, проти України в грудні та січні. Також, ураховуючи, що метою російських атак є критично важлива інфраструктура України.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Зеленський підтвердив передачу ATACMS у новому пакеті допомоги від США.

Головне