США і ЄС просять Ізраїль відкласти наземну операцію в Газі, - ЗМІ

США і ЄС просять Ізраїль відкласти наземну операцію в Газі, - ЗМІ

Уряди США та Європи активно впливають на Ізраїль з метою змушення його призупинити можливу наземну операцію в секторі Гази.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Головна мета полягає в тому, щоб надати додатковий час для вирішення питання щодо звільнення заручників, утримуваних ХАМАС. 

Джерела видання вказують на те, що переговори з ХАМАС є дуже обережними, бо існує певна небезпека, що вони можуть завершитися невдачею. Однак, за їхніми словами, існують ознаки того, що угруповання може погодитися відпустити, хоча б частково, цивільних осіб, захоплених бойовиками, і це може стати підставою для Ізраїлю відкласти плани військової операції.

За інформацією джерел, спочатку Ізраїль виступав за виконання плану проведення масштабної військової операції зі знищення ХАМАС, яка планувалася після нападу. Проте під тиском США Ізраїль погодився відкласти ці плани.

"Останніми днями Ізраїль публічно змінив свій тон щодо планів проведення операції, запропонувавши більш обмежений підхід, який може зменшити кількість жертв серед цивільного населення", - йдеться в публікації.

Нагадаємо, переговори з бойовиками ХАМАС щодо звільнення 50 заручників, які проходили за участі США, Ізраїлю та Катару, закінчилися невдачею.

За інформацією кількох джерел, які були доступні журналістам, переговори були вкрай складними. Принаймні протягом першого тижня конфлікту ХАМАС зовсім не здійснював жодних переговорів щодо звільнення заручників. ХАМАС та Ісламський джихад, об'єднані ісламські групи, навіть не знали, де точно перебували всі заручники, оскільки деякі з них були захоплені звичайними палестинцями, які проникли через кордонний паркан під час конфлікту.

У кінці сторони обмінялися пропозиціями, включаючи тимчасове припинення вогню, відновлення подачі води до сектору Гази та збільшення гуманітарної допомоги.

Проте угода, в якій брали участь США, Ізраїль та Катар із метою звільнення 50 заручників, не була досягнута.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Франція планує відправити гуманітарну допомогу палестинцям.

Головне