Справи Майдану: 20 співробітникам ФСБ повідомили про підозри

Справи Майдану: 20 співробітникам ФСБ повідомили про підозри

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру 20 співробітникам російської ФСБ у рамках справи Майдану. Про це повідомила пресслужба ДБР у Telegram-каналі.

Як зазначається, працівники Бюро у взаємодії зі Службою безпеки оголосили про підозру в пособництві у вчиненні держзради керівникам СБУ часів президента Віктора Януковича, двадцяти співробітникам ФСБ рф під час подій Революції Гідності 2013-2014 років.

Серед підозрюваних є генерал армії Віктор Золотов (колишній керівник служби безпеки президента рф та заступник головнокомандувача внутрішніми військами, а зараз - директор федеральної служби військ нацгвардії рф), генерал-полковник Олексій Сєдов (начальник 2 служби), генерал-лейтенант Олексій Жало (заступник начальника 2 служби), генерал-майор Сергій Єгоров (перший заступник начальника управління захисту конституційного устрою 2 служби ФСБ рф), генерал-майор Володимир Павлік (перший заступник начальника Департаменту оперативної інформації 5 Служби) та генерал-майор Андрій Яценко (колишній співробітник 2 служби).

Водночас про підозру оголосили колишньому очільнику СБУ, першому заступнику – керівнику Антитерористичного центру, а також начальнику Департаменту захисту національної державності СБУ часів Януковича. Вони, за вказівкою росіян, розпалювали національну, релігійну ворожнечу та ненависть серед громадян через їх ідеологічні переконання.

Крім того, співробітники СБУ погодили з ФСБ перебування в Україні 13-15 грудня 2013 року делегації з 20 співробітників російської спецслужби. Вони брали активну участь у створенні відеоматеріалів та публікацій для негативного образу учасників Революції гідності та представників опозиційних сил.

Таким чином було підготовлено 257 відеоматеріалів і спеціально створено YouTube-канал для поширення пропаганди. Про розміщення цих відеофайлів СБУ прозвітувала перед Кремлем і надіслала їм посилання на відеозаписи у мережі. Пізніше делегація ФСБ виїхала з України, а СБУ "заднім числом" підписало документи про їх запрошення як представників спецслужб у межах Комісії з інформаційної безпеки при Раді керівників органів безпеки і спецслужб СНД.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у найбільшій справі щодо Майдану перед судом постануть колишній президент України Віктор Янукович і весь тодішній силовий блок за розстріл "Небесної сотні".

Головне