Справа Майдану: перед судом постануть Янукович і весь тодішній силовий блок

Справа Майдану: перед судом постануть Янукович і весь тодішній силовий блок

У найбільшій справі щодо Майдану перед судом постануть колишній президент України Віктор Янукович і весь тодішній силовий блок за розстріл "Небесної сотні".

Про це повідомили Державне бюро розслідувань та Офіс Генерального прокурора. Як зазначається, наразі вже завершили розслідування масштабної справи щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18–20 лютого 2014 року у Києві.

У вчиненні злочинів обвинувачуються колишні високопосадовці України:

  • Президент України;
  • Міністр внутрішніх справ України;
  • заступник Міністра внутрішніх справ України;
  • Голова СБУ;
  • Перший заступник Голови СБУ – керівник Антитерористичного центру;
  • Міністр оборони України;
  • начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України;
  • в.о. начальника ГУМВС України в Києві;
  • заступник начальника ГУМВС України – начальник міліції громадської безпеки;
  • командир ПМОП "Беркут" при ГУМВС України в м. Києві.

Як зазначається, вони 18-20 лютого віддавали накази та приймали рішення щодо застосування правоохоронцями без підстав і з порушенням норм законодавства спецзасобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії. Вони розганяли демонстрантів у центрі Києва та намагалися припинити акцію протесту.

Перелічені посадовці організували штурм Майдану під виглядом "антитерористичної операції". Вранці 20 лютого 2014 року вони наказали розстрілювати демонстрантів. Це робилося з перевищенням влади, службових повноважень та без жодних законних на те підстав.

Це призвело до масових жертв - 67 цивільні особи загинули. Крім того, постраждало 887 осіб та 132 правоохоронці. Було завдано майнових збитків на суму понад 16 млн гривень.

Пізніше посадовці покинули Україну. Таким чином досудове розслідування здійснювалось за спецпроцедурою. Слідчим суддею було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Загалом кримінальне провадження об’єднує в собі 1019 епізодів злочинного перешкоджання акціям протесту. Воно також налічує 1878 томів зібраних матеріалів.

Експрезидент та керівники силового блоку звинувачені в організації вчинення "у складі злочинної групи незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організації терористичного акту".

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Кабінет Міністрів передав в управління Фонду державного майна конфісковані активи колишнього президента України Віктора Януковича. У тому числі ці активи стосуються території урядової резиденції “Межигір’я”.

Головне