Споживча інфляція в Україні сповільнилась: в НБУ назвали причини

Споживча інфляція в Україні сповільнилась: в НБУ назвали причини

В Україні у перший місяць нового року споживча інфляція уповільнилась до 4,7%, тоді як у грудні 2023 року показник перебував на рівні 5,1%. Базова інфляція опустилась до 4,6% у річному вимірі. Відповідні дані наводить Державна служба статистики України. 

У розрізі місячного зростання ціни зросли на 0,4%. Такі темпи збільшення цін у січні виявились нижчими, ніж прогнозував Нацбанк.

"Повільніше за очікування дорожчали продукти харчування, крім того нижчими темпами зростали ціни на паливо, транспорт і тютюнові вироби. Фундаментальний інфляційний тиск, відображений у показнику базової інфляції, в січні також послабився, хоча і менш помітно, ніж очікував НБУ", - йдеться у повідомленні регулятора.

У січні продовжило сповільнюватися здорожчання в ціні оброблених продовольчих товарів. У НБУ це пояснюють "ефектом від гарних врожаїв, зокрема зниженням тиску з боку витрат бізнесу на харчову сировину та корми". Підвищення цін на хліб, вироби з борошна, "кондитерку" та м'ясну продукцію пригальмувало, поглибилося зниження вартості соняшникової олії. З іншого боку, прискорилось зростання в ціні рибних продуктів та "молочки". 

"Останнє може бути наслідком блокування кордонів, що спричинило меншу пропозицію імпортної продукції, додаткові логістичні витрати та менші терміни реалізації цих товарів", - пояснюють у Нацбанку. 

Ціни на яйця суттєво впали у річному вимірі. Так сталось у зв'язку зі збільшенням виробництва та переорієнтації виробників на український ринок. Гарний врожай цукрового буряка призвів по поглиблення  зниження ціни на цукор. Однак вартість складових борщового набору різко пішли вгору через скорочення наявної пропозиції якісної продукції. 

Серед інших чинників, які вплинули на нижчі за очікувані темпи зростання: зниженням світових цін на нафту та подальша дія мораторію на підвищення тарифів на послуги ЖКГ.

Нагадаємо, у 2024 році, за прогнозом Нацбанку, інфляція може прискоритися до 8,5%.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Нацбанк України призупинив цикл зниження облікової ставки після її суттєвого зменшення з 25% до 15% у 2023 році. Голова НБУ додав, що регулятор може знизити облікову ставку в другому півріччі та назвав умови, за яких це станеться. 

Головне