Сліди "русского мира" та провокації: яка ситуації наразі в Києво-Печерській лаврі

Сліди

Виконуючий обов'язки генерального директора заповідника Києво-Печерська лавра Максим Остапенко розповів про підсумки роботи комісії Міністерства культури та інформаційної політики. Комісія була спокійною, хоча були люди, які намагалися розхитати ситуацію.

Про це гендиректор заповідника розповів в ефірі марафону "Єдині новини" на телеканалі "Ми-Україна".

"Обстеження пройшло мирно. Ми виявили там, крім засмічення, численні сліди "русского мира". Це і реклама Кримських єпархій, монастирів, візитівки монахів і працівників церков з окупованих територій. Усе це було зафіксовано і складено відповідний акт", - повідомив Максим Остапенко.

Він також додав, що через 1,5-2 години до опечатаних приміщень з’явились невідомі, які намагались розхитати ситуацію. Члени комісії викликали поліцію.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, за фактом незаконного руйнування одного з об’єктів Києво-Печерської лаври розпочато кримінальне провадження. Кримінальне провадження було відкрито після звернення Міністерства культури через виявлені пошкодження і руйнування одного із корпусів святині.

Також біля Києво-Печерської лаври відбулись сутички вірян з поліцією – люди намагалися зайти в одне з приміщень. Натовп парафіян УПЦ МП намагався штурмом прорватися до заблокованих приміщень лаври. Поліцейські почали відтісняти людей від одного з приміщень. Парафіяни УПЦ МП заявили про те, що дії поліції незаконні. Під час сутичок із правоохоронцями парафіяни вибили двері в одному із корпусів.

Раніше керівництво чоловічого монастиря УПЦ МП відмовилося виселятися з Києво-Печерської лаври. Про це йдеться у листі, який ченці подали на ім’я в.о. гендиректора Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Олександра Рудника.

Головне