Ситуація в енергосистемі України покращилась завдяки атомній генерації, - експерт

Ситуація в енергосистемі України покращилась завдяки атомній генерації, - експерт

Ситуація з обмеженнями постачання електроенергії в Україні дещо покращилася завдяки виходу з планового ремонту двох енергоблоків АЕС.

Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” сказав в.о. генерального директора АТ “Українські розподільчі мережі” Артем Мартинюк.

Запуск двох атомних енергоблоків покращив ситуацію, проте після останніх атак з боку росії в Україні було втрачено вісім гВт потужності, переважно на теплових електростанціях. Незважаючи на це, атомні електростанції несуть основний тягар енергетичного забезпечення. З чотирьох атомних станцій країни одна, Запорізька АЕС, не працює через окупацію.

Мартинюк зазначив, що активно ведеться підготовка до наступного осінньо-зимового періоду з випередженням графіків на об’єктах генерації, системах передачі та розподільчих мережах. 

Зростання навантаження в пікові години покривається за рахунок аварійної допомоги та імпорту електроенергії з європейських країн, наразі це 1,7 гВт. Міненерго та міністр енергетики Герман Галущенко ведуть переговори щодо збільшення пропускної спроможності міждержавних перетинів на 20%, що дозволить збільшити імпорт понад двох гВт.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, 31 травня відключень побутових і промислових споживачів в Україні від електроенергії не прогнозується.

Головне