Швейцарські льодовики за два останні літа втратили стільки ж льоду, що і з 1960 по 1990 рік

Швейцарські льодовики за два останні літа втратили стільки ж льоду, що і з 1960 по 1990 рік

Швейцарські льодовики втратили 10% свого обсягу за 2022-2023 роки - стільки ж, скільки і за 30-річний період з 1960 по 1990 рік. Свіжі дані, які свідчать про неабияке прискорення танення льоду в цій альпійській країні, навели вчені Швейцарської академії наук.

Як пише The Guardian, цього року сукупний обсяг льодовиків у Швейцарії скоротився на 4%. Цей показник за 20220 рік становить 6% і є рекордним від початку вимірювань.

Спеціалісти повідомили, що на деяких льодовиках їх довелося зупинити моніторинг через практично повну відсутність льоду.

Таку стрімку втрату льоду науковці пояснюють екстремальними температурами, які останніми роками спостерігаються в регіоні, а також недостатніми опадами в зимові періоди.

"Танення льодовиків зачепило всю Швейцарію. Явище зафіксоване у південному Валі та долині Енгадіна на висотах понад 3200 м, на яких льодовики донедавна не зменшувались", – вказано у звіті академії наук країни.

Очільник центру моніторингу льодовиків GLAMOS Маттіас Хусс наголосив, що для того, щоб зупинити танення у Швейцарії, потрібно терміново істотно скоротити викиди. Проте він додав, що навіть за умови якщо світу вдасться стримати потепління на 1,5°C вище за доіндустріальний рівень, то в країні все одно зникнуть всі маленькі льодовики, а великі - стануть суттєво меншими.

Як писав "Ми-Україна" раніше, вчені дійшли висновку, що через глобальне потепління 25% європейських гірськолижних курортів зіткнуться з проблемою нестачі снігу. За їхньою оцінкою, якщо середня температура на Землі зросте на два градуси за Цельсієм сніжна погода на цих курортах спостерігатиметься не частіше ніж раз на два роки.

Головне