Шведський суд виніс вирок екоактивістці Греті Тунберг

Шведський суд виніс вирок екоактивістці Греті Тунберг

Суд на Гретою Тунберг за звинуваченням у непокорі поліції під час кліматичного протесту завершився присудженням їй штрафу.

Як пише France 24, екозахисницю зобов'язали сплатити 1500 шведських крон (близько $144), а також пожертвувати ще 1000 крон ($96) до місцевого фонду жертв злочинів.

Тунберг та інші активісти були затримані після того, як 19 червня вони зупинили рух на нафтовому терміналі порту в Мальме. Активістці було пред'явлено звинувачення через те, що вона відмовилася виконати наказ поліції покинути місце протесту.

"Це правильно, що я була в тому місці в той день, і це правильно, що я отримала наказ, якого я не послухалась, але я хочу заперечити злочин", - сказала Тунберг суддям, коли її запитали про обвинувачення.

Дівчина пояснила, що діяла саме таким чином через "необхідність, спричинену кліматичною кризою".

"На мою думку, ми перебуваємо в надзвичайній ситуації, і тому мої дії була законними", — наголосила вона.

Злочин непокори, за який було засуджено відому екоактивістку, може передбачати максимальне покарання у вигляді шести місяців позбавлення волі, проте такі випадки зазвичай караються штрафом.

Нагадаємо, на початку червня Тунберг поспілкувалася з президентом Володимиром Зеленським щодо підриву дамби Каховської ГЕС, що спричинило масштабні затоплення у кількох регіонах України. Дівчина висловила свої співчуття Україні та її громадянам.

Згодом у німецькому Бонні шведська екоактивістка доєдналась до мітингу проти екоциду в Україні. Його організували українці перед будівлею ООН.

Як писав "Ми-Україна" раніше, інтенсивне нарощування росією військової міці в Арктиці - в Баренцовому морі та на Кольському півострові - викликає у науковців та експертів неабияку стурбованість руйнівними наслідками для місцевих екосистем.

Головне