Серія потужних торнадо обрушилася на США: є загиблі, багато постраждалих

Серія потужних торнадо обрушилася на США: є загиблі, багато постраждалих

Протягом вихідних (25-26 травня) торнадо обрушилися на низку американських штатів від Техасу до Арканзасу, спричинивши значні руйнування і забравши життя 15 людей.

Центр прогнозування штормів США оголосив "особливо небезпечну ситуацію" в окремих районах Теннессі, Іллінойсу, Кентуккі та Міссурі.

Найбільше постраждав округ Кук у штаті Техас, де торнадо забрав життя щонайменше семи осіб, включаючи двох дітей. Губернатор Техасу Ґреґ Ебботт повідомив, що щонайменше сто осіб отримали поранення, а в 106 округах штату оголошено стан стихійного лиха.

У Арканзасі загинуло п'ять осіб, двоє в Оклахомі та один у Кентуккі (Луїсвілль). Майже півмільйона домогосподарств залишилися без електроенергії.

Центр прогнозування штормів попередив про "ризик виникнення сильних торнадо з довгими траєкторіями, а також гігантського граду до 13 см у діаметрі".

Частішання торнадо пов'язують із зміною клімату, яка призвела до формування теплового купола над Мексикою, що сприяє надходженню теплого повітря з півдня. Квітень став другим за кількістю торнадо місяцем за всю історію спостережень.

Президент Америки Джо Байден висловив співчуття жертвам торнадо.

"Ми з Джилл молимося за тих, хто трагічно загинув в результаті руйнівних торнадо, які пронеслися над Техасом, Арканзасом і Оклахомою, зрівнявши з землею цілі громади й залишивши по собі сліди руйнувань", - йдеться у дописі.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, вночі безпілотники вдарили по двох паливозаправних станціях в росії.

Головне