СБУ вручила підозру клірику УПЦ МП за постановні мітинги у Києво-Печерській лаврі

СБУ вручила підозру клірику УПЦ МП за постановні мітинги у Києво-Печерській лаврі

Служба безпеки України зафіксувала деструктивну діяльність ієродиякона УПЦ МП, який брав участь у організації масових провокацій у Києво-Печерській лаврі навесні 2023 року.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

У відомстві заявили, що під прикриттям "акцій протесту" цей духовник намагався поглибити суспільно-політичну напругу у Києві. Для цього він взаємодіяв з прокремлівським блогером Шарієм, якого підозрюють у державній зраді.

Слідчі встановили, що ворожий пропагандист надавав ієродиякону вказівки щодо створення та поширення провокаційних відео про штучно спровоковані заворушення поблизу Лаври. Ці відеоматеріали потрапляли до російських медіа та інтернет-ресурсів для розповсюдження викривленої інформації про ситуацію в Україні, зокрема для міжнародної аудиторії.

Крім того, у спілкуванні з вірянами цей духовник виправдовував збройну агресію росії проти України та вихваляв високе військове керівництво рф. Також, фігурант регулярно намагався підорвати авторитет Збройних Сил, в тому числі захисників Маріуполя.

Судова експертиза, проведена за ініціативою СБУ, підтвердила факти його деструктивної діяльності. Під час обшуків в місці його перебування знайшли комп'ютерне обладнання, більше десяти мобільних телефонів і майже 300 сім-карток із доказами злочинних дій.

На підставі зібраних матеріалів, слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за статтею Кримінального кодексу України (виправдання збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину, а зловмиснику загрожує тюремне ув'язнення.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, у Миколаєві затримали агента рф, який стежив за кораблями ЗСУ.

Головне