СБУ повідомила про підозру конструктору російських дронів ZALA та "Ланцет"

СБУ повідомила про підозру конструктору російських дронів ZALA та

Служба безпеки України повідомила про підозру Олександру Захарову, головному конструктору російської компанії ZALA Aero Group, що виготовляє безпілотники для війни проти України.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

ZALA Aero Group, яка базується в Іжевську, є одним із найбільших виробників бойових дронів для російських військових сил. Захаров, як власник і головний конструктор компанії, відповідає за розробку дронів типу "Ланцет", які окупанти використовують для прямих атак на українську бронетехніку. Також компанія випускає новітні розвідувальні безпілотники ZALA Z-16 і ZALA Z-20.

З початку повномасштабної війни росіяни виготовили близько 5 тисяч БпЛА, які стали невід’ємною частиною їхнього воєнного вторгнення в Україну. Окупанти зазвичай використовують дрони "Ланцет" як дрони-камікадзе, а ZALA здійснюють пошук потенційних цілей і коригують вогонь.

На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки висунули Захарову підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України, що стосується пособництва у веденні агресивної війни.

Оскільки фігурант перебуває на території рф, тривають заходи для його притягнення до відповідальності за скоєні злочини проти України. Розслідування здійснюється під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки оголосила чергову підозру голові російського центробанку Ельвірі Набіулліній за її роль у війні проти України.

Головне