росію не засудили, але пообіцяли гумдопомогу: в ООН відреагували на підрив Каховської ГЕС

росію не засудили, але пообіцяли гумдопомогу: в ООН відреагували на підрив Каховської ГЕС

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш відреагував на трагедію, яку вчинили 6 червня уночі росіяни на Каховській ГЕС. Цю подію він назвав "ще одним руйнівним наслідком" вторгнення рф в Україну.

Водночас Гутерріш заявив, що ООН на цю мить не має достовірних даних про те, що стало причиною трагедії.

"ООН не має доступу до незалежної інформації про обставини, що призвели до руйнування дамби Каховської ГЕС. Але ясно одне: це ще один руйнівний наслідок російського вторгнення в Україну", - йдеться у його заяві.

Він закликав припинити атаки на громадянське населення та найважливіші об'єкти громадянської інфраструктури.

"Велике затоплення. Масштабні евакуації. Спустошення навколишнього середовища. Знищення щойно посаджених культур. Загрози для Запорізької атомної електростанції... Щонайменше 16 000 людей уже втратили домівки, а для багатьох тисяч інших постачання безпечної та чистої питної води під загрозою", - сказав генсек міжнародної організації.

Також Гутерріш заявив, що ООН разом із партнерами скерує гуманітарну допомогу в постраждалі райони, "у тому числі питну воду та таблетки для очищення води".

Нагадаємо, за кілька годин після підриву окупантами ГЕС ООН у Twitter опублікувала допис про відзначення "дня російської мови". Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк сказав, що ООН сьогодні остаточно обнулила свої залишки репутації".

Як писав "Ми-Україна" раніше, підрив Каховської ГЕС поставив під загрозу подальшу роботу ТЕЦ у Херсоні, станцію може підтопити.

Головне